am lucrat 10 ani in romania, am cumparat 5 ani, am bagat actele de pensionare la 65 ani in august, s-a aprobat o pensie de asigurari sociale de 835. Stagiul de cotizare 16 ani, o luna si 8 zile. Am intrebat de ce nu am primit pensia. la banca in romania, raspunsul a fost ca locuiesc in USA si nu beneficiez de indemnizatie minima sociala. dar eu nu am bagat actele pentru ajutor social, ci pentru pensie. si a venit cu decizie aprobata de pensie. nu mai inteleg nimica. pensia aprobata la 835 ca stau in usa, si 1281 daca as sta in Romania. dar daca stau in USA nu mai dau nimica. deci am cumparat 5 ani, platit cash. ce smecherie mai este asta? noi platim ca sa nu pierdem anii lucrati, sa avem 15 ani, dau decizie aprobata, dar nu nen dau banii ca locuim in USA. si am mandatar in Romania pentru pensie. ce sa mai inteleg?
Sa nu se mai cumpere nici un an de lucru ca sa fie 15 ani lucrati? ca pensia este data numai daca ne mutam inapoi in romania?care este adevarul? 15 ani adunati sint, primim sau nu pensie in romania? chiar daca stau in usa.
Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită .
Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:
- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie; - să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1281 lei
Buna ziua,e ceva neclar in aceasta decizie,eu cred ca ar fi trebuit se cereți pensie internațională ( SUA -România),oricum în afară de aceasta situație casă de pensii ar fi trebuit sa va faca calculul precis pentru anii care îi aveți ( este oricum mai puțin decât pensia minimă 1280 sau cat este).Stați liniștit ca sunt obligați să facă calculul corect și să vă trimită banii în cont.Daca aveți timp,după ce ați rezolvat,ne spuneți și nouă care a fost decizia casei de pensii ( suntem mai mulți în aceeași situație).O zi bună
Fireste ca primiti pensia , e dreptul dvs. . E clar ca e o neintelegere , Casa de Pensii v-a spus ca nu veti primi pensia minima garantata , dar pensia aferenta contributiilor trebuie sa o primiti .Tot numai la ei puteti afla care e motivul pentru care nu s-a pus in plata . E de interes cand ati primit decizia ( de obicei , doar a doua luna intra prima plata ) , daca ati depus cu documentele un extras de cont cu numarul contului in care doriti sa se faca plata , s.a.m.d. Ziceti ca aveti mandatar , ce l-ati mandatat sa faca ? nu cumva sa si incaseze pensia ? Daca ati cerut sa se vireze in cont in USA , in dolari , e putin mai de durata …