avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună dimineața. Mă numesc Teodora. Lucrez la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună dimineața. Mă numesc Teodora. Lucrez la Mcdonalds. Avem ...

Bună dimineața.
Mă numesc Teodora. Lucrez la Mcdonalds. Avem lucrători din Sri Lanka veniți la muncă. Au 7 ani de vechime în companie. Unii au învățat puțin lb română, unii deloc (sau înțeleg și totuși nu vor să vorbească limba română). În tura de noapte m-am certat în engleză cu unul dintre ei despre sarcinile de lucru neefectuate - respectiv asigurarea punerii la spălat a mopurilor și cârpelor folosite la curățarea podelei în bucătărie și a ustensilelor. El zice că ”zona de culise și mașinile de spălat, nu sunt responsabilitatea oamenilor din bucătărie” .... în condițiile în care suntem 5 oameni pe toată tura și fiecare trebuie să ajute pe fiecare. Nu există zona mea și zona ta.
Bun. Ideea este că m-am supărat și i-am spus că de azi înainte, eu nu mai vorbesc cu el și cu celălalt rebel, nu mai vorbesc engleză. I-am folosit expresia și am spus = nu e responsabilitatea mea să vorbesc cu tine engleză, pentru că nu sunt translator. Ești în România de 7 ani, vorbește română”. M-a înjurat, l-am înjurat cu bine-cunoscutul f.you ..... și gata. Eu sunt instructor, sunt de 15 ani în companie, dar nu sunt plătită să fiu și translator, deși timp de 7 ani, atât eu cât și colegii mei i-am instruit folosind lb engleză.
După tot acest intro, întrebarea mea este = mă poate obliga cineva să mai vorbesc în continuare engleză cu ei ? .... pentru că nu este prevăzut așa ceva în contractul individual de muncă.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2024
Teo.C.11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Teo.C.11 , utilizator 09:30, 21 Octombrie 2024
Nu va poate obliga cineva să vorbiti în continuare engleză cu ei ... Potrivit art.13 din Constitutie, " În România, limba oficială este limba română".
Nu va poate obliga nimenii. Din contra, daca ei au obligatia de a invata limba romana si nu o invata pot fi sancționați/chiar dați afară.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Menționez că nu l-am jignit, doar îi repetam într-una să vorbească română. Și spunea = ce română ..... aaaa deci știe ..... mno ..... 7 ani chiar am fost lucrătorul bun și milos cu ei .... le traduceam tot .... le explicam tot .... în engleză, evident. Azi noapte doar i-am rugat să bage cârpele și mopurile folosite tot de ei la curățarea bucătăriei și a răspuns cum a răspuns, că zona de culise și spălarea nu sunt responsabilitatea oamenilor din bucătărie.
Ok. S-a terminat cu bunul samaritean din mine. Să-și folosească telefoanele la google translate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titularizarea în licee maghiare, interzisă românilor Gheorgheurzica Gheorgheurzica Bună seara tuturor, Nelămurirea si stupefacția mea este legată de titularizare. Aș dori tare mult să știu care este legea care permite unui ... (vezi toată discuția)
Despre limba materna si invatarea ei radusf2009 radusf2009 Buna ziua. Problema mea, este urmatoarea: fosta sotie s-a mutat (fara acordul meu) in Germania.A refuzat sa il lase pe copil sa tina legatura cu mine si l-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am plecat din romania la varsta de 6 luni si mi-am ... aremil aremil Buna ziua, Am plecat din Romania la varsta de 6 luni si mi-am facut toata scolarizarea in AUSTRALIA - gradinita, scoala primara, secundara, cillege, scoala ... (vezi toată discuția)