avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutore

Bună ziua
As dori să știu dacă se poate institui sau numi un tutore pt. mama mea.Ea nu are probleme psihice,se descurca singura încă,dar nu se știe pt.cat timp.Sora mea este în Canada,iar eu lucrez în Anglia,dar vin acasa regulat,la 2-3 luni.Aici în Anglia,ca și în Canada,persoana în vârsta poate numi o persoana care să aibă power of attorney,care să ii managerieze finanțele și să se ocupe de partea de sănătate.Exista și în România așa ceva?Daca da,cum putem eu și sora mea să obținem acest statut?
Cel mai recent răspuns: deliaj , utilizator 13:42, 23 Octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În plus, cererea are sens dacă vă întoarceți în România. Din "țările calde" nu puteți să-i administrați treburile mamei mai bine decât o face ea deja.

Punctual, pentru anumite probleme, mama vă poate împuternici prin procură notarială.
Dacă varianta de mai jos vă folosește studiați restul condițiilor în legea 140/2022.
Art. 1
(1)Majorul care, din cauza unei dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, are nevoie de sprijin pentru a se îngriji de persoana sa, a-şi administra patrimoniul şi pentru a-şi exercita, în general, drepturile şi libertăţile civile poate solicita notarului public numirea unui asistent, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, pentru o durată de maximum 2 ani.
(2)Asistentul este autorizat să acţioneze ca intermediar între majorul care beneficiază de asistenţă şi terţele persoane, fiind prezumat că acţionează cu consimţământul majorului în acordarea asistenţei. Dispoziţiile art. 2 alin. (3) rămân aplicabile.
(3)Asistentul poate transmite şi primi informaţii în numele majorului şi poate comunica terţilor deciziile luate de acesta.

Aceasta variantă presupune un raport la autoritate tutelara si nu o impiedica pe mamadvs să incheie acte juridice singură daca asta vă preocupa.
Pentru finante respectiv pentru bancă ar fi suficientă o procură și să vă treacă împuternicit în banca. Pentru sănătate ... depinde ce vreți să faceti.

Mai există și varianta mandatului de ocrotire.
Art. 20291: Noţiune. Formă. Încuviinţare de către instanţă
(1) Mandatul de ocrotire este cel dat de o persoană cu capacitate de exerciţiu deplină pentru situaţia în care nu ar mai putea să se îngrijească de persoana sa ori să îşi administreze bunurile. Mandatul de ocrotire poate fi dat şi de majorul care beneficiază de consiliere judiciară, cu încuviinţarea ocrotitorului legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă.
(2) Persoana aflată în unul dintre cazurile prevăzute la art. 113 nu poate avea calitatea de mandatar.
(3) Mandatul de ocrotire se încheie prin înscris autentic notarial.
(4) Executarea mandatului este condiţionată de survenirea deteriorării facultăţilor mintale ale mandantului, constatată ca urmare a întocmirii unor rapoarte de evaluare medicală şi psihologică, şi de încuviinţarea acestuia de către instanţa de tutelă, la cererea mandatarului desemnat în contract.

Masuri mai energice în instanță presupun existență într-o mai mică sau mai mare măsură a discernământului, aspect dovedit cu expertiză medico-legală ceea ce înteleg că nu este cazul dvs.
Astfel în funcție de ce vreți să faceți în sprijinul mamei dvs trebuie analizat și optat pentru variante realizabile parțial sau total prin acte notariale.
Multumesc pt.raspuns.Pertinent și la subiect;mi-ați spus ce putem face nu ce nu putem.Multumesc încă odată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Exista o lege la care aș putea apela pentru a proteja părinții ... marius1272 marius1272 Exista o lege la care aș putea apela pentru a proteja părinții mei bătrânii împotriva persoanelor așa zise bine voitoare care le dau târcoale in ... (vezi toată discuția)