avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident în parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident în parcare

Bună ziua. Sunt autorul unui accident soldat cu o victima. În timp ce efectuam manevra de mers înapoi pt a parca, din spate a apărut o doamna pe care am lovit-o. Este o zona de garaje între blocuri, victima ieșind dintre doua garaje. Ea spune ca m-a văzut trecând dar nu a crezut ca dau înapoi și a trecut. Eu eram atent în partea stânga sa ma încadrez în parcare, dansa venind din dreapta. E culpa comuna? Acolo nu e trotuar.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2024
Eumircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 08:36, 26 Octombrie 2024
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligațiile conducătorului auto la mersul înapoi: Conducătorul auto are obligația de a se asigura temeinic înainte de a efectua manevra de mers înapoi, inclusiv observarea întregului spațiu din jurul vehiculului. Codul Rutier specifică faptul că manevra de mers înapoi trebuie făcută cu maximă precauție.

Dar dacă zona în care a avut loc accidentul nu este prevăzută cu trotuar și victima a ieșit dintr-o zonă dintre garaje, se poate argumenta că ea a fost într-o zonă cu vizibilitate redusă și că trebuia să fie atentă la manevrele vehiculelor din proximitate. Este ca şi cum ai intra în trafic fără să te asiguri, este zonă cu garaje, cu maşini, care efectuează manevre de parcare.

Părerea mea este că se poate discuta despre culpa comună, atât șoferul, cât și pietonul nu au fost suficient de atenți. Din ce descrii, victima a recunoscut că te-a văzut, dar a presupus că nu vei da înapoi, ceea ce ar putea contribui la împărțirea răspunderii. Practic te-a văzut, putea evita accidentul, dar a intrat în tine. Nu aş forţa nota, dar dacă pietonul are pretenţii, atunci aş atinge ideea de intenţiile premeditate pentru a obţine anumite beneficii.
Revin cu completari: victima are fractura humerus drept, fractura glezna stânga și o plaga minora la degetul 2 mana, în urma căzături. Cam câte zile de îngrijiri credeți, din experienta dvs, ca ar primi?

Cabinet Avocat Teriș Pîrșoagă Gheorghe Mihai a scris:

Salut.
Poate fi culpă comună sau nu. În orice caz, vorbim de culpă atunci când avem în vedere o eventuală cercetare penală, ceea ce nu cred că este cazul de față.
În fine, dispozițiile art. 128 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 aprobat prin Hotărârea nr. 1391/2006, prevăd faptul că: în locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului.
Dispozițiile de mai sus pot fi sau nu incidente, în realitate, se ține seama de mai mulți factori.

La humerus nu mai mult de 40 daca nu e cu deplsare. La glezna sub 35 daca e fractura simpla fara deplasare. Se consideră maximul la îngrijire medicală. Adică 40 poate maxim 45 de zile. Și dacă nici viața nu i-a fost pusa în pericol latura penală se clasează. Însă victima ar putea avea pretenții in civil. Culpa e greu de stabilit din descrierea Dvs. Și experți argumentează culpa după vizualizarea locului accidentului sau din planșe foto existente la dosar penal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2024
Szekely Barna, Consultant asigurari
OUG-ul 195/2002 se referă la "circulația pe drumurile publice". Din ce spune forumistul, accidentul nu a avut loc pe un drum public, deci reglementarea nu se aplică. Aici este vorba de "lovirea unei persoane cu un obiect", putea să fie un sac cu ciment, o roabă, o bârnă, manevrat cu neglijență de către o persoană, din vina exclusivă a acesteia. Mă mir că forumistul, după ce ulterior ne detaliază că practic a ologit o persoană care trecea întâmplător prin zonă, că a băgat-o în spital, întreabă dacă nu cumva este culpă comună. Poate i-a produs și vreo pagubă la mașină, i-o fi pătat-o cu sânge, deci este chiar parte vătămată, îndrituită la daune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier alina stoichicescu alina stoichicescu in ziua de 14 iulie 2010 in timp ce plecam de la serviciu la efectuarea mersului inapoi pe calea de acces a societatii la care lucrez specific ca este cale de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima teonisia teonisia Buna ziua, Un pieton a coborat pe partea carosabila prin loc nepermis ca sa ocoleasca o masina parcata pe trotuar.Un autovehicul cu remorca in timp ce dadea ... (vezi toată discuția)
Am atins un pieton cand eram in marsarier surroundead surroundead Buna ziua! Problema in legatura cu care va cer sfatul este urmatoarea: Astazi am intors masina pentru a iesi dintre blocuri dintr-o parcare, si in timp ce ... (vezi toată discuția)