avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, 1. M-ar interesa unde gasesc valoarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, 1. M-ar interesa unde gasesc valoarea salariilor medii ...

Buna ziua,
1. M-ar interesa unde gasesc valoarea salariilor medii pe economie, pe baza carora se calculeaza pansiile pe noua lege.
2. In al doilea rand as dori sa stiu daca la calculul pensiilor se foloseste salariul net sau brut ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:27, 1 Noiembrie 2024
1. Salariile care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 30 iunie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 31 decembrie 1990;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

2. Salariile medii lunare pe economie, utilizate la calculul pensiei ...anexa 7 la Legea 360/2023
[ link extern ]
Multumesc frumos,
Perioada de somaj se considera la vechime ?
Inteleg de la un coleg care are o cunostinta l acasa de pensii ca pensia se calculeaza doar pe baza datelor din ultimii cinci ani ?
1. Perioada în care o persoană a beneficiat de indemnizaţie de şomaj constituie vechime în muncă numai dacă drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art.15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.

Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime în muncă.

2. Nu este adevarat calculul pensiei ia in considerare toti anii.

3. perioadele în care o persoană a beneficiat de ajutor de șomaj sau de integrare profesională sunt , dupa noua lege, perioade necontributive.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat ! Eu am fost in somaj in perioada 06.10.2009-29.11.2010. Ds unde as putea afla la care din cele doua legi ma incadrez ? Sa stiu daca poate fi considerat vechime in munca sau nu ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2024
Adriana68, utilizator
Va incadrati la Legea 76/2002 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza somajul? ginutz_a ginutz_a stie cineva cum se calculeaza somajul? ma refer la persoana care intra in somaj. aceasta indemnizatie se calculeaza in functie de salariul pe care l-a avut ... (vezi toată discuția)
șomaj ca vechime în muncă DimitriP DimitriP Am mai avut întrebarea asta, dar în urma discuției de azi cu o persoană care a fost la o casă județeană de pensii și i s-a comunicat că ,, și ... (vezi toată discuția)
Somajul de ia in calculul sporului de vechime? MihaelaChirita MihaelaChirita Perioada de somaj este perioada contributiva. Prin urmare este considerata conform legii stagiu de cotizare. Insa la calculul SPORULUI de vechime este luat ... (vezi toată discuția)