Somatie neplata impozit mijloc transport PF
Buna ziua. Am intampinat o situatie ciudata. In luna februarie 2024, am platit toate taxele si impozitele locale. Acum, in octombrie, am gasit in contul Spit o somatie cu numar de dosar de executare pentru impozitul la masina (se face referire la numarul deciziei de impunere pe anul 2024) si un titlu executoriu pentru aceeasi suma.
In somatie nu mi se da nici un temei legal cu privire la stabilirea cuantumului sumei, doar se mentioneaza articole din codul de procedura fiscala si numarul deciziei de impunere pentru 2024, iar la titlul executoriu mai este adaugata si numarul deciziei din 2023.
Am fost la o agentie Spit pentru a intreba ce e cu aceasta suma. De la ghiseu mi s-au dat diverse explicatii :
1. Daca sotii detin impreuna una sau mai multe masini, se pune o taxa suplimentara/impozit in functie de capacitatea cilindrica a masinilor , in cazul de fata de 20%.
2. In sistemul lor eu apar cu 2 masini. Eu am o masina pe numele meu cumparata dupa casatorie, sotul avea o masina cumparata cu multi ani inainte sa il cunosc. Acum cateva luni, el a vandut aceea masina, bun propriu.
3. Desi am platit impozitul in febr., a spus ca pot sa apara modificari la taxe pe parcurs.
4. A spus ca in urma recalcularilor (pentru ca asta fac ei), au descoperit ca noi avem 2 masini, iar una, a mea, e bun comun si s-a intamplat sa mi se puna mie acest impozit. Suma este fix cea din decizia de impunere pe 2024. Dar sotul nu mai are masina lui de cateva luni, repet.
Am platit suma, deoarece mi s-a parut ca doamna stie ce spune, plus ca sunt si in crestere copil si nu vreau popriri pe conturi, executari, etc. Dar pe drum, nu mi s-au mai parut logice raspunsurile.
Am mai multe intrebari:
- de ce nu am primit o decizie de impunere pentru acest NOU impozit si am primit direct somatie cu titlu executoriu?
- de ce nu a primit-o sotul , daca el a vandut masina lui sau de ce nu a primit acesti bani inapoi, ca si cum i s-a dat o parte din impozitul platit pentru masina lui?
- de ce nu am primit in fiecare an asa ceva, daca suntem taxati pentru ca detinem mai multe masini?
- au gresit intentionat sau nu? Mie mi se pare un abuz.
In contul sotului de Spit , la patrimoniul lui de autovehicule apare masina mea cu mesajul "DEVALMASIE", aparem amandoi. Am inteles termenul. In contul meu, nu apare si sotul si nici Devalmasie.
Ce ma sfatuiti sa fac? Am cerut audienta la un sef Spit, dar inca nu stiu cand ma vor programa. Am trimis mail-uri la ei cerand lamuriri cu privire la aceasta somatie, dar inca nu am primit raspuns (stiu ca dureaza 30 de zile) .