simplu , de la data la care a ramas hotararea definitiva !
asta daca nu cumva hot a fost trimisa la un executor jud. si inregistrata pe baza de proces verbal atunci se calculeaza termenul de la data inregistrari ........... pls dati-mi mai multe detali si pot face un calcul exact al ptrescriptiei in cazul dvs ( treaba cu prescriptia e destul de complexa nu e chiar ff simplu ) :">
in anul 2006 luna septembrie a avut loc procesul, in lipsa partilor, proces despre care nu am avut habar, in luna iulie anul 2009 am fost preluata de un executor judecatoresc, iar in luna ianuarie am fost instiintata de proprire pe salar, am inceput sa achit in rate, iar la cateva zile dupa ce am platit prima rata de la proprire am fost sunata de excutor si mi sa cerut sa_i duc si o copie dupa actele casei, spunand ca avocata vrea sa_m ipuna si proprire pe casa, chiar daca platesc, si a zis ca pana dau ultimul leut poate sa_mi puna proprire pe ce vrea ea, chiar daca am proprire pe salar, varog raspundeti_mi
O sa fie un raspuns mai lung si detaliat pentru a putea fi bine inteles de catre cei mai multi utilizatori cu probleme similare sau pasibili de astfel de probleme.
Inainte de toate am sa trec 2 note adiacente raspunsului meu.
Nota1 , daca nu am fi avut discutiia pe mesaj privat si nu as fi promis ca daca postezi problema pe forum o sa intervin cu un raspuns detaliat nu as mai raspunde la astfel de probleme, nu de alta dar sunt acuzat ca am un ton certaret si sunt agresiv cu toate ca eu explic si ce se poate intampla rau , un justitiabil ( utilizator pe acet forum , oameni cu probleme juridice) are DREPTUL sa stie si ce se poate intampla negativ in situatia lui nu numai ce se poate intampla pozitiv pentru el. Asa mi-se pare mie etic si moral.
Nota 2, cu privire la prescriptie si la tot ce citesc pe forum , va rog sa fitii atenti la termenul de prescriptie , termenul este de 3 ani ( ca termen genera) dar conteaza ff mult de cand se calculeaza acest termen. Multi pe aici raspund a au trecut 3 ani gata e prescris , pei nu e de multe ori asa se pot executa datorii si dupa 25-30 de ani daca respectii legea si regulile ( voi posta un exemplu )
Cu privire la ce s-a intamplat in cazul dvs.
1 ati fost dat in judecata in termenul legal de 3 ani ( ca nu v-ati prezentat este culpa dvs) s-a judecat in lipsa si ati pierdut.
2 In urma hotararii judecatoresti ce reprezinta titlu executor creditorul a depus dosarul la un executor judecatoresc.
3 Executorul judecatoresc in baza legii si a hotararii jud. a pus in executare creanta , si astfel chiar daca unii spun ca daca trec 3 ani ai scapat uite ca pe un debit din 2006 se face executare.
4 Executarea poate fi concomitenta sau succesiva . Da poate sa puna in executare creanta si pe bununurii mobile ( capital , fluxuri de capital , dividente, partii sociale, salarii, disponibil pe cont curent ) si pe bunuri imobile in acelasi timp.
Totusi ca un sfat incercatii sa negociati cu executorul ca pe langa porirea lunara sa mai viratii suplimentar si o anumita suma de banii astfel cred ca se va rezolva problema dvs.
Speta privitoare la prescriptie si la cat de mult poate dura urmarirea unui debit :
Nota : tot ce scriu mai jos are caracter de exemplu
Se da un debit la telefonie mobila de 100 de ron din anul 2000 , cat poate sa dureze ???? Uite cat pooate sa dureze :
Anul 2000 + 2 anii si 11 luni - la 2 ani si 11 luni de la scadenta facturii de telefonie mobila introduc in instanta pe OG 5 Somatie de Plata care se va solutiona in 6 luni de exemplu .
In marea majoritate a cazurilor debitorii nici macar nu se prezinta si nici nu stiu de situatie ( cam asta e situatia cu citatiile , nu prea ajung , sau ajung si oameni nu se duc la posta sa le ridice in momentul in care primesc recipisa de la posta recomandata prin urmare se judeca in lipsa cu procedura de citare legal indeplinita).
Nu are creditorul vina ca trimite la instanta un dosar , instanta citeaza debitorul dar debitorul se muta fara forme legale cine stie unde sau nu se duce la posta cand e chemat ca are o scrisoare recomandata.
****Avem deja anul 2003 si jumatate cam luna 5-6 a anului 2003 , bun in urma hotararii ramse definitive mai astept 2 ani jumate ( ca de, teremnul de prescriptie e de 3 ani si aici, in 3 ani se prescrie hot. jud. si eu pot sa o pun in executare oricand inauntru acestui termen de 3 ani ) prin urmare ajungem in anul ............ 2005 ( 2003 luna a 6 + 2 ani jumatate) an in care pun in executare hotararea judecatoreasca.
**** In anul 2005 sau chiar in 2006 ( dar sa nu exageram si sa incep sa ma cramponez pe date de 31/12 sau 1/01 sau de faptul ca se paote sa treaca in alt an datorita celor 6 luni ) . Deci in anul 2005 depun dosarul la executor jud. pe baza de proces verbal de executare - astfel se intrerupe prescriptia pe hot jud- in urma depunerii dosarului incepe executarea silita ( si acum incepe partea frumoasa).
**** In timpul executarii silite, executorul face actele de executare din 6 in 6 luni ( ca sa nu se perime executarea) creditorul sataruie prin adrese cu executarea si pt ca debitorul nu are bunuri si sau salariu pe numele lui nu are ce executa 5 ani de exemplu , peste 6 ani insa apare un bun pe numele debitorului =D>=D>=D> debitor ce habar nu are de ce se intampla asta pt ca nu s-a prezentat la proces , nu stie de hot jud , sau si mai rau o ignora zicand ca au trecut 3 ani si ca nu are ce sa ii se intample ( basca vro 2-3 neavizati care scriu pe forumuri) , si mai rau spune ca nu are bunuri la momentul in care primneste comunicarea se amuza copios si uita, primeste somatia de la executor ( in prima faza atunci cand a fost depus dosarul le exe in 2005 ) si iara sa amuza copios ca nu are nimic pe nume =D> , eee si dupa acesti 6 ani apar bunuri ( masina, salariu, casa cumparata sau eventual mostenita ) prin urmare incepe executarea . In ce an incepe executarea pei sa recapitulam 2005 + 6 ani inseamna 2011
***** Si uitati dragii mei cum in 2011 un debitor este executat silit de catre un executor judecatoresc pe baza unui debit din 2000 la o factura de telefon :O:O:O:O:O:O
In concluzie acesta este doar un exemplu dar un exemplu cat se paote de real si posibil , mai ales pe sumele mari , unde creditorii urmaresc suma, eu am luat ca exemplu 100 de ron dar pot exista facturi mult mai mari . sa nu uitam de penalitati si sa nu uitam ca instanta poate sa acepte sau nu si acele penalitati.
In caz de credite bancare treaba e si mai usoara pentru ca sunt titluri executorii si nu mai trebuiesc debitorii dati in judecata. Se depune dosarul la exe , se obtine incuvintarea si cu ceva grije din partea creditorului poate sa dureze o gramada de timp
Astept contra argumentatii JURIDICE pe aceasta tema.
Nota3 Am folosit un limbaj simplu , nu am bagat legi si texte de lege pentru a fi usor inteles de oricine , dar daca este cazul revin cu post si bagam legi taticu :P
Cu stima
PS astept cu nerabdare sa apara vro cativa care spun ca e imposibil asa ceva :rofl:
Ps 2 erau uni pe aici care zic ca nu au nimic pe numele lor
Executare
dorinv
speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)