Buna seara!Va rog o opinie in cunostiinta de cauza: tatal meu a decedat acum 7 ani.Suntem 4 frati si mama mea este in viata.Nu am reusit sa facem succesiunea la notar,deoarece a fost imposibil sa ne intelegem cu unul din frati si nu stiu cum se va rezolva situatia dupa ce nu va mai fi nici mama mea(din pacate fratele a facut o obsesie pt mostenire,nu vrea nici sa spuna ce doreste sa primeasca el,nici sa vina la notar,nu accepta nici o varianta,e o situatie f dificila).Am inteles ca ar fi trebuit sa facem o declaratie de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la decesul tatalui,n am facut asta.Pe viitor ,cum ne poate afecta faptul ca nu avem aceasta declaratie?
6 luni era termenul de opțiune succesorala (în care puteați accepta sau renunta la moștenire), în vechiul Cod civil.
Conform noului Cod civil (în vigoare de la 1 octombrie 2011), termenul de opțiune succesorala este de 1 an de la deces.
Acceptarea moștenirii poate fi:
- expresa, sub forma unei declarații notariale, data în termenul de opțiune succesorala de 1 an
- tacită, dacă rezulta din anumite acte sau fapte, prin care o persoana si-a insusit calitatea de moștenitor.
Adică: dacă dvs ați folosit bunurile din masa succesorala, le-ati administrat sau le-ati conservat, toate acestea valoreaza acceptare tacită.
Așadar, se va considera ca ați acceptat moștenirea în mod tacit și veti dobândi cota legala.
Succesiune
MGabriel
Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.
Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mariantoma48
buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)