avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Neachitarea de catre angajator a contributiilor sociale
Discuție deschisă în Executare silită

Neachitarea de catre angajator a contributiilor sociale

Buna ziua,
Fostul angajator nu a achitat contributiile la stat, respectiv CAS si CASS, pe perioada 2022-2024 cat am fost angajata, adica pt 18 luni. Societatea este in reorganizare din anul 2018, acesta fiind motivul pentru care nu a avut popriri pe conturi si si-a permis "luxul" de a nu achita datoriile curente. Intrebarea mea este daca am vreo sansa de castig, data fiind situatia societatii, si unde ar fi cel mai bine sa depun plangerea: la ANAF, ITM sau in instanta?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:16, 2 Noiembrie 2024
ITM-ul nu are legatura cu plata contributiilor.

Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt angajat la un s.r.l. cu contract partial de munca ... MM Brasov MM Brasov Buna ziua, Sunt angajat la un S.R.L. cu contract partial de munca din luna august. Mi s-a virat in cont salariu pe lunile august, septembrie si octombrie. ... (vezi toată discuția)
Neplata taxelor catre stat ... vaalmy2 vaalmy2 Se poate considera nul un CIM , daca angajatorul nu a achitat contributiile salariatului catre stat , de la data angajarii , pana in prezent , respectiv data ... (vezi toată discuția)
Serviciu De curand am renuntat la indemnizatie crestere copil pt a beneficia de stimulentul de insertie,dar patronul nu cotizeaza la stat .ce pot fc pt a fi asigurata ... (vezi toată discuția)