avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchiriere imobil - acte cerute de firma de relocare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchiriere imobil - acte cerute de firma de relocare

Buna ziua,

Am un imobil proprietatea mea si a sotiei, pe care vrem sa il inchiriem. Printr-o agentie am gasit chiriasi din alta tara, care se relocheaza cu firma la noi in tara. De la agentie imi cer actele de proprietate si extras de carte funciara (ei spun ca sunt cerute de firma de relocare).

Cartea funciara e ok, pot sa le dau, dar copie dupa actul de vanzare cumparare nu mi se pare safe.

Ma gandesc sa dau doar prima pagina si autentificarea de la notar. Ar fi de ajuns pentru a dovedi ca suntem proprietari, corect?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2024
cetateanul-informat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:17, 4 Noiembrie 2024
~ Conținut șters la cerere ~
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, prima si ultima pagina nu fac o ceapa degerata. Este elementar ca atunci cand inchiriezi sa faci dovada ca ai dreptul de a inchiria.
Ca sa inteleg sa va raspund mai bine, va rog sa imi spuneti de ce anume nu vi se pare safe. Ce credeti ca poate face cineva cu o copie simpla de pe un act de proprietate? Actele de proprietate, in opinia mea, ar trebui sa fie anexate inchirierii oricum.
Extrasul de carte funciara e cerut in plus, inteleg de ce, oricum il poate cere oricine, asa incat nu este relevant ca se solicita. E parte dintr-un registru public.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata d-na avocat Gradinaru , sunt tare nedumerita : actul meu de proprietate - contractul de vanzare-cumparare - este vechi de 31 ani , am cumparat apartamentul in 1993 . Credeti ca acum , in 2024 , mai pot dovedi ca sunt proprietar cu acest act , in absenta unui extras de carte funciara “ proaspat “ ? Ca imi puteam vinde apartamentul oricand de atunci incoace , contractul initial ramane acelasi de-a lungul timpului , nu mi-l ia nimeni si nici nu-l modifica nimeni … Credeam ca extrasul de carte funciara este cel cu care pot dovedi ca acum sunt proprietar , contractul arata doar ca atunci , in 1993 , am cumparat , nu si ca am ramas proprietar .
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Agentia imobiliara va intocmi contractul de inchiriere in functie de interesele ei! Contractele de inchieriere se incheie intre cele doua parti si se inregistreaza la ANAF sau se incheie la notar si ulterior se inregistreaza la ANAF!! Asa ca mai bine mergeti la un cabinet notarial sa va intocmeasca un contract de inchierere care sa corespunda nevoilor dvs., asta, ca sa nu va treziti cu cine stie ce clauze introduse de agentie si care sa va dea batai de cap mai tarziu !!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Explicatiile sunt lungi. Reaua-credinta nu se presupune.
Desi Codul civil spune ca pentru imobilele inscrise in CF, dovada dreptului de proprietate se face cu extras CF, punerea in aplicare este diferita. Extrasele pe care le poate scoate un proprietar pot fi modificate in paralel de acte translative de proprietate pana la data la care vine chiriasul sa intre in imobil... aceste extrase nu blocheaza CF si, asadar, nu poti sti ca ramane cum e scris acolo inca 10 zile... e aceeasi situatie ca si cu actul de proprietate.
Sigur ca exista o prezumtie de buna-credinta, indiferent ca ai act de proprietate si extras CF sau doar unul dintre ele.
In esenta, in practica singurul extras CF relevant ramane extrasul pentru autentificare ce poate fi solicitat numai de notarul public in vederea verificarii dreptului de proprietate din actele de proprietate prezentate de vanzator.
Dar sper sa se modifice legislatia sa poti scoate un CF si in alte moduri, in conformitate cu scopul Codului civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa efectuata in anul 2006 - imobil neintabulat alexandrasive alexandrasive buna ziua, prin agentie imobiliara am gasit o casa veche cu teren pe care am dori sa o cumparam. Am studiat actele de la proprietara si am observat o ... (vezi toată discuția)
2 cf teren si casa bia66 bia66 Buna ziua!Am un teren proprietate si o casa consruita pe acel teren insa am 2 cf-uri unul pe casa si altul pe taren;imi spuneti va rog frumos daca trebuie ... (vezi toată discuția)