Daca de vrea cumpararea unei case la tara in valoare de 25000 de euro de trei cumparatori sot ,sotie si fiul majjor in varsta de 23 de ani in cote egale de 1/3 fiecare poate platii fiecare cash partea lui care este in valare mai mica de 10000 euro?
Și de ce ar face asta?
Dacă cei 3 au banii numerar, ar înseamnă 2 operațiuni.
O data, 2 dintre ei sa vireze părțile lor din bani în contul soției și a doua, soția sa vireze toată suma în contul vânzătorului.
Se plătește comision la banca de 2 ori.
Și de ce? Când pot fi făcute direct 3 plăti, în contul vânzătorului.
Imi e neclar de ce oameni care au dunat bani in banca au scos, deodata, sume de mii de euro. Platile de renovari si de auto rulate se pot face prin transfer... Nu stiu, sincer, oameni sa cumpere un auto rulat cu o sacosa de euro...
Privitor la pret, este irelevant de la care dintre cumparatori primeste vanzatorul banii. Totusi, este ciudat sa faceti operatiunea dintr-un singur cont, e ceva ce imi scapa, poate, nu stiu. In situatia aceasta ar trebui incheiate acte intre ei, ar trebui specificat in contract ce si cum, in functie de situatia reala de fapt.
Sunt de acord ca se poate plati cash avans de catre unul dintre proprietari, insa restul sumei depaseste plafonul acceptat de lege, asa incat trebuie achitat prin transfer.
Nu este nicio birocratie sa depuna banii scosi de la banca inapoi in banca. Pur si simplu mentioneaza ca sursa: depozitul... contul... etc. Nu este necesar absolut nimic altceva decat sa spuna de unde vin banii. Nu dureaza, nu se cer acte...
Fie nu cunoasteti disciplina financiara deloc, fie o stiti si cautati modalitati de ocolire. Legea le interzice si pe acestea. Banii obtinuti legal se pot depune usor in banca, independent de suma.
Adica ati mai facut astfel de operatiuni imobiliare? Pentru ca, in cazul asta, se verifica banuiala ca trebuia sa stiti despre limitele de plata cash, sa fi fost informati. Nu imi e clar de ce lucrurile sunt amestecate, bunurile parintilor cu ale copilului... si pentru un imobil de 25000 de euro, nu ceva foarte mare si scump...
Eu nu am ce sfat sa va dau, sunt sigura ca imi scapa detalii.