avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Neplata onorariu expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Neplata onorariu expertiza

Buna ziua! Intr-un proces civil in care contest cuantumul despagubirilor aferente unei exproprieri, la primul termen, acum 30 de zile, am solicitat proba cu expertiza evaluatorie. Astfel, s-au stabilit obiectivele expertizei, cei 3 experti si onorariile. Fiind vorba de o suma mare, mi s-au pus la dispozitie 45 de zile pentru plata. Totodata, partii parate, i s-au cerut acte si informatii in vederea clarificarii unor detalii necesare evaluarii. Acestea au fost depuse la dosar si, in urma consultarii lor, este, as zice incontestabil, faptul ca expertizele evaluatorii nu isi mai au rostul, cel putin nu cu obiectivele anterioare - mai precis, terenul expropriat imi va fi restituit, acest fapt figurand intr-un proiect de HG in curs de avizare.
Nu am achitat onorariile expertilor si inca ma aflu in termenul de 45 de zile insa, avand in vedere lipsa de obiect a expertizei (si probabil si a cauzei), as dori sa stiu daca si ce demersuri trebuie sa fac eu pentru a ma asigura ca nu se depun eforturi de catre expertii numiti de instanta in efectuarea acestor expertize, pentru a nu mi se putea cere ulterior vreo suma de bani pentru acestea.
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2024
gorangersgogo, utilizator
Cel mai recent răspuns: gorangersgogo , utilizator 14:24, 4 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte simplu ii contactați și le precizați ca nu o sa achitati onorariul stabilit de instanta ,iar aceștia nu vor efectua expertiza.In mod normalmin lipsa dovezii achitării onorariului depus la dosar experții u se apuca de lucru.tocmai pt a evita astfel de situații.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa notificati instanta in scris cu nr. de inregistrare/ data la arhiva tribunalului. Instanta este singura in masura, sa dispuna renuntarea la expertiza si implicit la plata onorariilor.
De cele mai multe ori, expertii nu se apuca de lucru daca nu s-a depus onorariul stabilit de catre instanta, in contul BLETJ pe numele expertilor. Exista posibilitatea ca expertii sa fi efectuat deja ceva demersuri specifice expertizei, caz in care acestia vor depune nota de evaluare a lucrarilor respective la dosarul cauzei, dupa instiintarea scrisa primita de la instanta ca s-a renuntat la expertiza.
Trebuie mentionat si faaptul ca instanta nu este obligatoriu sa renunte la expertiza, cchiar daca una din parti a solicitaat renuntarea, in conditiile in care documentele depuse la dosar nu ii sunt suficiente pentru a se pronunta.
Speram ca procedura sa spuna concret ca expertii nu se apuca sub nicio forma de vreun demers inainte de depunerea onorariului de catre mine si constatarea neplatii onorariului sa atraga de la sine eliminarea probei cu expertiza, proba ceruta de mine. Inteleg, totusi, ca nu se intampla mereu astfel, chiar cand proba este ceruta de parte ?
Totodata, avand in vedere faptul ca procesul tine de o instanta la distanta de mine, iar eu am obtinut acces la dosarul eletronic, am rugamintea, daca imi puteti raspunde la doua intrebari aditionale:
1.As banui ca numele celor 3 experti figureaza in incheierea de sedinta de la primul termen, dar aceasta nu pare a fi fost redactata si depusa la dosarul eletronic. Aveti ideea care este cea mai simpla metoda de a ii afla pe ceilalti doi experti?
2.Notificarea mentionata de dvs. se poate depune prin intermediul dosarului electronic sau alte metode de comunicare la distanta?
Va multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nevoie să îi numiți pe experți în cererea prin care renunțați la probă și nu se depune prin dosarul electronic (doar instanța poate încărca documente), dar se poate depune prin email la adresa de email a instanței, cu indicarea dosarului.
Multumesc tuturor celor care au raspuns, voi proceda in consecinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - expertiza amanata a 10 oara IulianDan IulianDan Buna ziua,ma judec cu tatal meu de patru ani,mama a decedat acum patru ani si tatal sa recasatorit,noi suntem trei frati doar eu mi-am cerut partea ce mi se ... (vezi toată discuția)
Expertiza - procedura cerebel33 cerebel33 Buna ziua, care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune? Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)