avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procent acceptabil pierderi apa rece/calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procent acceptabil pierderi apa rece/calda

Care este pierderea procentuala in general acceptabila pentru apa rece si apa calda intr-o asociatie de proprietari? Stim cu totii ca ideal ar trebui sa fie zero dar in practica e altfel. De exemplu la blocul nostru de 80 de apartamente avem in medie, pe bransament, 2,5% la apa calda si 6,5% la apa rece. Colegii forumisti care sint presedinti sau administratori cum au in asociatiile lor?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 23:19, 13 Ianuarie 2025
Diferentele nu pierderile pot fi pozitive sau negative.
Daca asociatia nu impune acelasi sistem de apometre la toti fie ele cu radio sau fara si ii lasa sa isi cumpere fiecare de unde vor atunci ajungeti sa aveti diferente mari.
1 Nu e obligatoriu sa facem metrologia dar e obligatoriu sa il cumpar eu ca asociatie si sa il dau eu si sa il monteze el daca vrea in fata mea apoi eu sa il sigilez.
Chiar daca eu iau de la Hornbach ca B-meters imi da preturi mai mari acum ca Hornbach ca nu mai vor sa imi dea mie pret mai mic nu las locatarul sa isi ia el si sa isi montez eca cine stie ce smecherii face va am vazut destule.
Nu il iau eu si il monteaza el daca vrea sau cineva de la asociatie gratis si il sigilam si la revedere.

2 Nu ii lasa sa dea apometrele decat intre 1-3 ale fiecarei luni si eu citesc generalul pe data de 1.
Si doar prin poza whatsapp si vreo 2 batrani imi dau la telefon si unul pe foaie cu zecimale.

Asta ma face sa am diferente negative ca au dat ei mai tarziu decat am citit eu.Adica am consuma mai mare de la locatari decat am de la cel general.

3 Diferentele le impartim ca aici proportional cu consumul conform regula

www.avocatnet.ro/forum/discu...
conform a ceea ce a spus ANRSC
[ link extern ]

4 Daca nu a dat apometrele un locatar care nu sta, iar apoi peste nu stiu cat timp imi da consumul si spune ca a uitat cand a plecat inapoi la munca in starinatate apa calda deschisa nu ii bag tot consumul in acea luna.
II bag cate putin altfel pretul la apa calda ar scadea si el ar plati mai nimic.

Diferente de 2.5% la apa sunt foarte mici si 6.5% la apa rece, dar pentru o asociatie care nu are apometre radio.
Parca se votase instalarea cu radio la dv. La domnul Grecu la ditamai asociatia la Iasi are diferente mici de zeci de litri dar fac citirea in acelasi timp.

Aveti apometre la femeia de serviciu?
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2025
w_v_w_v, utilizator
Da, la noi s-a votat instalarea unora radio si le-au montat in vara.
Acum, odata cu instalarea celor radio, am pus la toate robinetele folosite de femeia de serviciu.

Pierderile de care spuneam mai inainte sint calculate ca medie pe 3 ani si jumatate, numai cu apometrele clasice cu citire optica.

Inca au ramas in bloc apometre clasice la citeva apartamente (6 din care 3 sint nelocuite) iar un apartament e complet necontorizat si plateste dintotdeauna la pausal (5,1 si 3,3 mc/ persoana apa rece respectiv calda).

La noi mai e o problema: noile apometre se citesc o singura data pe luna, sincron cu Apa Nova. Termoenergetica citeste contoarele de apa calda in alta zi si de aici rezulta unele fluctuatii. Diferentele de timp intre citirile Apa Nova si TEB sint semnificative, pina la 10-12 zile decalaj.

Avind in vedere sincronizarea telecitirii apometrelor individuale cu citirea Apa Nova, cred ca au totusi relevanta statistica datele, in ciuda perioadei scurte de colectare (4 luni), Pe aceste ultime 4 luni scurse de la instalarea apometrelor radio, difererentele de apa rece au scazut la o medie de 2,3% (de la 6,5%).

Nu inteleg de ce Apa Nova nu citeste tot pe 30/31 ale lunii ca Termoenergetica. Si, in plus, in fiecare luna schimba data citirii, intre 3 si 12.

Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2025
Hupo, utilizator
Apartamentul necontorizat va plati toata diferenta.
In baza carei legi il treceti la pausal. Nu respecte legea 196/2018 ca nu ia masuri sa isi monteze apometre atuni plateste tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire prin radio mega2005 mega2005 De anul trecut, pe scara blocului in care locuiesc s-au montat apometre cu citire prin radio. Eu nu am considerat necesara o astfel de schimbare, ramanand cu ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)