Am o nelamurire legata de interpretarea art. 66 al. 3 din Codul Fiscal si v-as ruga sa ma ajutati in solutionarea uratoarei spete, la care nu reusesc sa imi dau seama in ce masura mi se aplica aceasta reglementare.
Speta este urmatoarea:
A, B si C sunt asociati intr-un SRL cu capital social 200 ron, parti sociale 20 in val de 10 ron. Astfel: A=11, B=5, C=4.
Se face vanzare de parti sociale catre D care primeste:
-de la C - 4
-de la B - 1
- de la A - 3
Rezulta ca D cumpara un total de 8 parti sociale, pretul fiind mai mare decat valarea nominala. Se plateste impozit, se inregistreaza la ORC si toata lumea e fericita.
Acum intervine complicatia .
A,B si D detin in societate parti sociale de 10 ron astfel:
A- 8 =40%
B- 3 = 20%
D-8 =40%
Cei trei doresc sa cedeze cu titlu gratuit catre E parti sociale astfel: A - 2, B - 1, D - 2. Ca sa iasa calculele exact, m-am gandit sa fac majorare capital social prin majorarea valorii nominale a partilor sociale de la 10 la 15 ron , rezultand un cap soc de 300 ron si, pasul doi, cesiunea cu titlu gratuit catre E
Dar ce nu stiu, este daca partile sociale pe care D le cesioneaza catre E , intra sub incidenta art. 66 al 3, respectiv "a doua tranzactie" si in ce masura afecteaza asta cesiunea cu titlu gratuit dintre D si E. Citind acest articol am senzatia ca aici nu as mai putea face cesiune gratuita ci doar vanzare iar E ar trebui sa achite impozit la valoarea dintre noua valoare nominala si pretul cu care a cumparat D.
S-ar putea sa fi inteles eu gresit si sa imi bat cuie in cap singur. Va rog totusi sa-mi dati un sfat cum sa realizez aceasta ultima cesiune in mod corect, avand in vedere datele problemei
Va multumesc