avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale-a doua tranzactie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale-a doua tranzactie

Am o nelamurire legata de interpretarea art. 66 al. 3 din Codul Fiscal si v-as ruga sa ma ajutati in solutionarea uratoarei spete, la care nu reusesc sa imi dau seama in ce masura mi se aplica aceasta reglementare.
Speta este urmatoarea:
A, B si C sunt asociati intr-un SRL cu capital social 200 ron, parti sociale 20 in val de 10 ron. Astfel: A=11, B=5, C=4.
Se face vanzare de parti sociale catre D care primeste:
-de la C - 4
-de la B - 1
- de la A - 3
Rezulta ca D cumpara un total de 8 parti sociale, pretul fiind mai mare decat valarea nominala. Se plateste impozit, se inregistreaza la ORC si toata lumea e fericita.
Acum intervine complicatia .

A,B si D detin in societate parti sociale de 10 ron astfel:
A- 8 =40%
B- 3 = 20%
D-8 =40%
Cei trei doresc sa cedeze cu titlu gratuit catre E parti sociale astfel: A - 2, B - 1, D - 2. Ca sa iasa calculele exact, m-am gandit sa fac majorare capital social prin majorarea valorii nominale a partilor sociale de la 10 la 15 ron , rezultand un cap soc de 300 ron si, pasul doi, cesiunea cu titlu gratuit catre E

Dar ce nu stiu, este daca partile sociale pe care D le cesioneaza catre E , intra sub incidenta art. 66 al 3, respectiv "a doua tranzactie" si in ce masura afecteaza asta cesiunea cu titlu gratuit dintre D si E. Citind acest articol am senzatia ca aici nu as mai putea face cesiune gratuita ci doar vanzare iar E ar trebui sa achite impozit la valoarea dintre noua valoare nominala si pretul cu care a cumparat D.

S-ar putea sa fi inteles eu gresit si sa imi bat cuie in cap singur. Va rog totusi sa-mi dati un sfat cum sa realizez aceasta ultima cesiune in mod corect, avand in vedere datele problemei
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Vreau sa cedez partile mele sociale tatalui meu Val1977 Val1977 Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns la problema mea Suntem doi asociati si administratori cu drepturi egale la o societate. Vreau sa cedez partile mele ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Fapta de comert sau act juric civil? ContSters91137 ContSters91137 In situatia in care o societate pe actiuni vinde unei persoana fizice un numar de 10 actiuni pe care le detine la o alta societate comerciala, contractul ... (vezi toată discuția)