trecere de la angajat la PFA, cateva neclaritati si intrebari
M-ar interesa urmatoarele aspecte inainte sa trec de la angajat CIM la PFA sistem real (domeniul IT):
1. creditele bancare sunt afectate in vreun fel, mentionez ca am vechime ca angajat de 7 ani, aceasta vechime o voi pierde la trecerea la PFA?
2. concediul maternal - in ce conditii poate fi pastrat, sau cum pot beneficia de el in continuare la aceeasi valoare a indemnizatiei, este o procedura complicata?
3. concediul de crestere copil - in ce conditii se pastreaza la aceeasi valoare a indemnizatiei, exista conditii speciale si este o procedura complicata?
4. concediul medical - mai exista? sau se piede in urma acestei treceri?
5. in cazul in case se intampla sa intru in concediu de crestere copil inteleg ca activitatea PFA se suspenda, m-ar interesa aici ce se intampla dupa cei 1-2 ani, ma pot intoarce la acelasi loc de munca sau automat angajatorul poate sa incheie de tot colaborarea? in ce conditii pot beneficia in continuare de "locul pastrat"
1. Da. Vechimea in munca ca atare nu e o veti pierde, insa conditiile in care puteti accesa un credit ca PFA difera de la banca la banca. Unele nu accepta PFA cu vechime mai mica de 2 ani, altele iau in considerare numai o parte din venituri, altele nu accepta PFA pentru anumite tipuri de credite, etc...
2. Trebuie sa faceti contract cu CJAS. Platiti 1% din venituri (exista o limita minima si una maxima). Insa lucurile sunt mai complicate putin. Ca angajat, daca sunteti in concediu medical (si cel de maternitate tot ca un concediu medical este tratat), dvs veti fi platit de angajator, urmand ca el sa recupereze banii de la CJAS. Ei, ca PFA va trebui sa va luptati cu CJAS sa primiti acei bani, iar intarzierile la plata a CJAS sunt deja notorii.
3. Nu e nevoie de nici o conditie speciala.
4. Da, vedeti punctul 2.
5. Ca PFA nu mai exista angajat si angajator. Veti avea un contract de colaborare, pe perioada determinata. Nu se mai aplica prevederile codului muncii. E la latitudinea firmei cu care veti colabora daca va decide sa reia sau nu colaboarea.
Presupun ca sunteti femeie de vreme ce va intereseaza concediul de maternitate. Daca aveti de gand sa faceti un copil in perioada urmatoare, PFA-ul va dezavantajeaza pentru ca nu vi se va aplica nici o prevedere a codului muncii:
1. nu aveti dreptul la program redus
2. nu aveti dreptul la zile libere
3. chiar daca platiti concediu medical ca PFA, va trebui sa va luptati cu birocratia CJAS sa va recuperati banii. E un proces anevoios si de durata, cozi, documente, etc etc....
4. angajatorul nu are obligatia sa va tina daca afla ca sunteti gravida.
5. angajatorul nu are obligatia sa va primeasca inapoi la revenirea din CIC.
......
4. angajatorul nu are obligatia sa va tina daca afla ca sunteti gravida.
5. angajatorul nu are obligatia sa va primeasca inapoi la revenirea din CIC.
Vedeti art. 60 C.mun. si art.10 alin.8 din Legea 202/2002.
multumesc pentru raspuns
este cineva in situatia asta care poate sa-mi spuna cat de greu e de primit banii de la CJAS pt concediu maternal?
este valabil si pentru crestere copil aceasta procedura dificila de recuperat banii?
Pt CIC nu vor fi intarzieri la plata indemnizatiei. Ce va trebui sa faceti in plus fata de un angajat:
- sa solicitati din spv adeverinta de venituri (in cazul unui angajat aceasta este eliberata de angajator)
- sa faceti demersuri necesare la ONRC pentru suspendarea activitatii (in cazul unui angajat contractul de munca se suspenda de catre angajator).
Deci, ca PFA aveti acesti 2 pasi suplimentari, insa nu vor fi intarzieri.
Problema cea mai mare, dupa cum v-am spus, va fi cu plata concediului medical, inclusiv cu cel de maternitate. Trebuie depus dosar la CJAS si sunt firme care asteapta ani de zile recuperarea banilor. Depinde de CJAS de care apartineti si de cat de repede se misca si de cate fonduri au pentru ca platile se fac in limita unor credite bugetare aprobate. In Bucuresti de exemplu ai sanse infint mai mari sa castigi la 6/49 decat sa vezi banii pt concedii medicale mai devreme de 1 an.