avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... probe inainte de inceperea urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

probe inainte de inceperea urmaririi penale

Curtea Constitutionala a decis ca probele obtinute inaintea inceperii urmaririi penale sunt ilegale. Prin urmare, inregistrarile efectuate inaintea acestei faze procedurale nu mai pot fi folosite ca probe in instante.

Am citit aceasta afirmatie pe net. Este adevarata? Se aplica tuturor cazurilor? Si se refera doar la inregistrarile audio sau toate probele ?
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 00:22, 10 Martie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Da, din pacate este o practica a organelor de cercetare de a strange probe la limita legii, mai exact inainte de a se incepe urmarirea penala, in faza actelor premergatoare. Desi actele premergatoare au ca scop strangerea datelor necesare pentru inceperea urmaririi (art 224 pt. 2 C.p.p.), doar urmarirea in sine avand ca obiect strangerea probelor (art 200 C.p.p), de multe ori, in faza actelor premergatoare se obtin veritabile probe. Aceasta practica nu este legala din mai multe considerente pe care nu le expun aici din lipsa de timp/spatiu.
Decizia C.C.R. in acest sens reprezinta un argument foarte solid in sprijinul celor ce au inteles sa critice practicile nelegale ale anchetatorilor.
Din pacate, pana la aceasta ora nu am gasit respectiva decizie. Daca cineva este in posesia ei cred ca ar fi foarte util sa dea cateva indicii.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
~ Conținut șters la cerere ~
In general probele administrate inainte de inceperea urmaririi penale sunt ilegale si nu pot fi avute in vedere la solutionarea cauzei, inafara de 2 exceptii si anume actele premergatoare retinute intrun proces verbal ( art. 224, alin. 3 c.p.p.) si inregistrarile, atat video cat si audio.
Cu precizarea ca inregistrarile efectuate in temeiul art. 91, indice 1 si urm. c.p.p. trebuie sa aibe autorizatie, dispusa de procuror ( pe o perioada de 48 de ore) sau de judecator pe o perioada de 30 zile (dupa care se poate prelungi tot cu 30 de zile ,dar nu mai mult de 4 luni).
Subliniez ca nu trebuie sa fie inceputa urmarirea penala pentru a se dispune interceptarea convorbirilor audio sau video.
ESte un subiect delicat ce necesita multe discutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio ContSters101235 ContSters101235 Buna ziua. Stiu ca inregistrarile audio nu sunt admise ca probe in instanta. Intrebarea mea este: S-ar putea folosi aceste inregistrari in cursul anchetei ... (vezi toată discuția)
Interceptari telefonice pana la inceperea urmarii penale klaus86 klaus86 Interceptarea convorbirilor si inregistrarile audio-video pot fi incuviintate , atat in perioada urmaririi penale , cat si in etapa judecatii a procesului ... (vezi toată discuția)
Interceptari yojimbo yojimbo este sau nu obligat procurorul sa comunice faptul ca au fost interceptate comunicatiile unei persoane in cazul in care se face aplicarea autorizatiilor de ... (vezi toată discuția)