Buna ziua, doresc sa infiintez un ONG si chit ca am mai citit raspunsuri si aici, si in alte surse, nu imi este complet clar procedura deschiderii unei sucursale. In cazul meu nu vor fi angajati, si voi desfasura eu activitatea aici (munca de birou). Sucursala va fi in alt judet fata de sediul social (principal).
Va trebui sa inscriu sucursala la judecatoria judetului de care apartine? am gasit informatii contradictorii, unele surse spun ca nu mai trebuie declarat nimic, altele spun ca trebuie declarata la registrul de asociatii si fundatii. Din ce am citit eu pe portalul Ministerului de Justitie trebuie declarata sucursala la judecatoria de care apartine asociatia in sine (deci judetul sediului principal), dar se mentioneaza doar dupa ce se face sedinta pentru asta, nu se specifica nimic de statut.
O pot mentiona direct in statutul asociatiei, sau o pot deschide doar dupa o sedinta in care vom decide acest fapt (deschiderea sucursalei)? Daca da, ce ar mai trebui sa mentionez in statut, in legatura cu sucursala?
Va multumesc. Este greu de navigat in lumea legala, fara cunostinte in prealabil in domeniu, si cu informatii contradictorii gasite pe net (sau invechite).
radumititean
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
am scris mai sus ca daca la sediul social ( sau de surcursla) declarat intr-un bloc / cladire cu mai multe apartamente, ce spatii comune ex. hol, casa scarilor ( deci condominiu), NU se desfasoara activitatate specifica ( cu membrii, cu publicul, cu voluntarii / salariatii, cu beneficiarii / clientii, cu furnizori....) NU e nevoie nici de acordul vecinilor cu pereti comuni, nici de acordul asociatiei de proprietari ( daca exista) . Daca e doar pretete comun cu alta casa / apartament dar nu exista parti comune ex. hol sau casa scarilor, cum e de ex. cazul la case construite in sistem duplex / triplex / cuplate, nu e nevoie de acordul acelor vecini pentru a declara acolo sediu de ONG chair daca se desfasoara si activitati specifice, dar se poate pune problema, in functie de caracterul exclusiv sau neexclusiv al activitatii ONG si de natura activitatilro ONG-ului sa se considerere modificare de destinatie a acelui spatiu, ceea ce poate pune probleme fiscale si de evidente de carte funciara daca in acte figureaza ca locuinta...