buna ziua. am 57 de ani. Sunt chimist - medicina legala.In luna august am depus cerere de pensionare la casa de pensii pentru ca beneficiind de grupa de munca, facultate, indeplineam conditiile de vechime pentru pensionare. De putin timp am primit decizia de pensionare si la locul de munca. Doresc continuarea activitatii si cumularea cu pensia. Problema e ca am depus cerere pentru continuarea activitatii dupa ce decizia a ajuns si la instituia unde lucrez. nu am crezut ca acea prevedere care spune ca aceasta trebuie depusa inainte cu 30 zile de indeplinrea conditiilor de limita de varsta mi se aplica, eu neavand efectiv varsta de pensionare. Conducerea institutiei mi-a spus ca nedepunand cererea aceea, nu pot sa cumulez pensia cu salariul si trebuie sa renunt fie la pensie , fie la salariu. sub presiune celor 5 zile prevazute in lege, am renuntat la pensie , deci am anulat decizia de pesnionare. eu to nu sunt impacata . Ma intreb de ce nu s-a putut lua in considerare cererea de continuare a activitatii, chiar depusa mai tarziu. Colegele care se apropie de varsta de pensionare au primit instiintare in care li se spune ca pot depune cerere pentru continuarea activitatii. Pentru ca am doar 57 de ani, nu am beneficiat de o asemenea atentionare. prin urmare am pierdut un drept , doar pentru ca nu am depus o hartie, care oricum nu impacta problema .
mai pot face ceva pentru a putea fi repusa in drepturi privind pensia si a corela pensia si salriul? mentionez ca exista o lege speciala pentru medici care permite acest lucru automat, fara aceste complicatii.
va multumesc anticipat pentru raspuns.
Este o interpretare gresita a textului de lege. Textul este aplicabil numai pentru situatiile in care salariatul iese la limita de varsta .
Dvs puteti cumula pensia cu salariul in baza unui nou c.i.m.
Intrarea în vigoare a unei legi este guvernată de principiul „nemo censetur ignorare legem”, care înseamnă că „nimeni nu se poate apăra invocând necunoașterea legii”.
Multumesc pentru raspuns. Dar avand in vedere ca am cerut anularea deciziei de pensionare la Casa de Pensii, mai pot cere repunerea in drepturi? Mai pot face ceva pentru ca odată cu continuarea activitatii sa pot beneficia si de pensie? Ce trebuie sa fac eu si ce ar putea face conducerea unitatii? Multumesc
Conducerea mi-a sous ca un nou cim se face doar cu scoaterea postului meu la concurs. Ori in felul asta risc sa raman fara loc de munca.
Sunt atatea interpretări date legilor incat, va spun sincer, sunt in ceață total.
Nu inteleg de ce nu am putut beneficia de cumul pensie si salar pir si simplu pw același contract de munca in continuare. Eu nu am inca varsta de penaionare, dar am obținut conditiile de pensionare (anii de facultate si grupa se munca) dupa cumul de conditii nexesare, asa cum era prevazut in vechea lege. casa de pensii mi-a spus ca ei nu au nicio treaba cu faptul a lucrez.. Conducerea institutiei a interpeetat legea aiurea Avocata mi-a apus ca sesi am 57 de ani., pt ca pe decizia de pensionare scrie ca e pensie la l8m8ta de varsta, se considera ca e ca si cum as avea 63 ani. . Cu atata presiune am anulat deciazia de pensionare. E corecta interpretarea?
Daca puteti, spuneti-mi clar ce drpturi am si daca mai pot face ceva pentru a putea continua activitatea pe contractul curent si sa beneficiez si de pensie. Multumesc. (
Legea este clara ... Contractul individual de munca existent inceteaza de drept: la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Continuarea activitatii se va face in baza unui alt c.i.m.