avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tevile pluviale de pe terasa blocului sunt parti ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tevile pluviale de pe terasa blocului sunt parti comune?

Buna ziua, locuiesc intr-un bloc a carui terasa (acoperis) se afla in proprietatea privata exclusiva a dezvoltatorului care a construit initial blocul si care si-a pastrat-o in vederea unei eventuale supraetajari ulterioare.
Planseul de beton de sub terasa are deasupra un strat de polistiren, iar peste este hidorizolatia, impreuna cu mai multe sifoane prin care se scurg apele pluviale. Tevile care colecteaza aceste ape, intre sifoane si conductele verticale, traverseaza terasa, pe sub hidorizolatie, fiind ingropate in stratul de polistiren.
Intrebarea este: aceste segmente orizontale de tevi pluviale, intre sifoane si conductele verticale, apartin proprietarului terasei pe care o traverseaza sau sunt parti comune? Altfel spus, cine este responsabil pentru eventuale reparatii?

Codul civil prevede ca, daca nu se prevede altfel, sunt parti comune: instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
Nu se indica daca este vorba despre canalele pluviale ce coboara spre sol, sau orice conducta/teava cu acest rol, indiferent unde se gaseste. Stiu ca in mod normal aceasta intrebare nu are sens, terasele fiind de cele mai multe ori parti comune cu totul, dar aceasta e situatia mea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mudpie , utilizator 16:42, 20 Noiembrie 2024
1. Dezvoltatorul, NU poate pastra pentru sine terasa despre care vorbiti, chiar daca el vrea sa construiasca Palatul Culturii din Iasi pe blocul respectiv. A vandut toate apartamentele, atunci le-a vandut cu tot cu terasa superioara, aceasta fiind parte comuna a tuturor proprietarilor - proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a fiecaruia.
2. Conductele pluviale nu sunt sub nicio forma "pe orizontala". Constructia acestora este doar pe verticala, astfel ca un bloc/o scara, are de obicei 1-2-3-4 locuri de colectare a apelor pluviale, sunt construite foarte solid, strabat toata hidroizolatia, sunt bine izolate, astfel incat sa reziste in timp (10-15 ani). Aceste conducte strabat (desigur pe verticala) toata cladirea, pana in subsol, unde se unesc si sunt dirijate spre canalizarea generala.
.............
Asadar, daca dezvoltatorul v-a "trombonit" ca si-a pastrat ceva (terasa) pentru el, nu trebuie sa-l crediti. Acea terasa nu poate exista fara intreaga constructie, care are deja proprietari, care au si partea de terasa, intelegeti, da? Daca dezvoltatorul mai are locuinte nevandute, oricum nu poate face nimic - noii proprietari au sa aiba si ei partea lor de terasa (prop. comuna), asa ca nu poate fi vorba despre alte "combinatii"
Totusi, daca dumnealui dezvoltatorul are "un gand" sa mai construiasca un nivel pe terasa blocului (mansarda), lucrurile nu sunt simple. Abia atunci, dumnealui discuta cu toti proprietarii sa-i cedeze partea lor de terasa - totul in schimbul unor compensatii - va pune lift, elicopter, termoizolatii si multe alte "promisiuni" - de obicei de proasta calitate... Asa ca atentie si mai informati-ne aici pe forum.
Succes!
Trebuie sa va contrazic, dezvoltatorul si-a pastrat terasa prin actul de apartamentare a cladirii, Plateste cea mai mare cota a cheltuielilor comune, terasa avand o suprafata mai mare decat orice apartament. Am si extras de carte funciara din care rezulta ca terasa e a lui. Atunci cand a vandut primul apartament terasa era deja a lui, nu a fost inclusa niciodata intre partile comune ale cladirii.
Iar despre conductele pluviale, lucrurile stau asa cum am spus. Exista segmente orizontale (cu o panta, presupun) care se aduna in conducte verticale. Nu exista o teava verticala care o ia direct in jos de sub fiecare sifon. Poate ce descrieti dvs. este solutia corecta, dar din pacate lucrurile nu stau asa.
Dupa vanzare unui singur apartament dezvoltatorul devine un simplu proprietar care are maxim ateatea voturi cati toti ceilalti la un loc. Adica nu mai poate etaja nimic indiferent ca are acte de proprietate pentru terasa sau nu..
Daca terasa nu apartine unui apartament de ce ar fi separat in acte terasa? Asa de prost e ?
Chiar credea ca mai poate etaja ceva dupa ce vinde primul apartament?

Daca are acte de proprietate pe terasa (lucru stupid ) atunci achita singur reparatia tevilor de scurgere a apei mai ales ca probabil este in perioada de garantie de 5 ani legala unde achita oricum tot contructorul.

Daca nu are acte de proprietate pe terasa e proprietatea comuna si achitati toti.Depuneti actele pentru formarea asociatiei de proprietari.
@ricadinas, a sesizat foarte bine situatia si eu revin la cele scrise mai sus:
.............
Acea terasa nu poate exista fara intreaga constructie, care are deja proprietari, care au si partea de terasa, intelegeti, da? Daca dezvoltatorul mai are locuinte nevandute, oricum nu poate face nimic - noii proprietari au sa aiba si ei partea lor de terasa (prop. comuna), asa ca nu poate fi vorba despre alte "combinatii"

Va propun sa va adresati unui avocat cat de cat specializat in astfel de trebui. Repet, daca dezvotatorul si-a intabulat terasa pe proprietatea dvs. , a facut un abuz la care sunt mai multi partasi. Am mai auzit de astfel de intamplari. Acesti oameni cred ca daca au ceva bani, pot face oric vor. Daca nu interveniti acum, smecherul poate face ce vrea cu proprietatea dvs.
Imi puteti indica o prevedere legala care il impiedica pe dezvoltator sa-si pastreze si sa-si intabuleze terasa in proprietatea lui?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava pluviala, parte comuna raser raser Va rog sa fiti amabili sa-mi indicati si mie articolul din legea asociatiilor care incadreaza conducta pluviala la partile comune (n-am reusit sa-l gasesc). ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ? citaro citaro Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile ... (vezi toată discuția)
Solicitarea de plata in vederea izolatiei teraselor de la penthouse mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatorele informatii. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc nou construit in 2009. Blocul este prevazut cu 8 ... (vezi toată discuția)