avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, poate cineva îmi poate explica cum pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, poate cineva îmi poate explica cum pot rezolva următoare ...

Bună ziua, poate cineva îmi poate explica cum pot rezolva următoare problemă:în 2023 am achiziționat un apartament, acesta urmând să fie achitat de fiul meu, el aflându-se în Germania. În momentul în care am încheiat antecontractul nu deținea
m procură, așadar acesta a fost încheiat pe numele meu,dezvoltatorul asigurându-mă că nu va fi nici o problemă când vom încheia contractul final. Desigur nu a fost așa, deoarece notarul mi-a spus că contractul final va trebui să fie pe numele meu, adică cel din antecontract, chiar dacă am procură și fiul meu a plătit întregul preț al apartamentului .Oare ce putem face în această situație, adică apartamentul să fie pe numele fiului meu. MULȚUMESC
Cel mai recent răspuns: Adawieh Rodica , utilizator 15:24, 20 Noiembrie 2024
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Îl cumpărati dvs, după care îl donați fiului.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul poate fi incheiat de catre fiul dvs. (prin dvs., in calitate de mandatar), doar daca dezvoltatorul este de acord.
Antecontractul pe care l-ati semnat va inceta prin acordul partilor iar ulterior se incheie contractul de vanzare cumparare intre fiu si dezvoltator.
Puteți, la aceeași întâlnire la notar, să reziliați antecontractul și să semnați direct contractul în calitate de mandatar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu aveti o clauza expresa in contract care sa interzica cesiunea contractului catre terti, puteti sa il cesionati fiului Dv. si apoi el (sau mandatarul lui, respectiv Dv. ) poate incheia contractul de vanzare-cumparare pe numele lui.

Nu ati oferit totusi toate datele si motivul pentru care notarul. Fiind vorba de un apartament nou contractat in 2023 cota de TVA este de 5% (cu conditia ca pretul de vanzare sa fie sub 120.000 euro si contractul de vanzare sa se incheie pana la sfarsitul anului 2024).
Daca fiul Dv. domiciliaza in Germania nu va putea beneficia de aceasta facilitate fiscala si va trebui sa achite TVA de 19%.

Daca dezvoltatorul este de acord, puteti proceda cum v-a recomandat dl. avocat dar atunci TVA-ul va fi de 9% in loc de 5% .
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
vasi2007, utilizator
Teoretic posibil. Dacă apartamentul e într-o fază avansată de construire, dezvoltatorul va semna rezilierea și va cere lejer o creștere de 10-15%. Văzut de mine

Alexandru Surcel a scris:

Puteți, la aceeași întâlnire la notar, să reziliați antecontractul și să semnați direct contractul în calitate de mandatar.

Alte discuții în legătură

As vrea sa-i dau bani fiului meu (care este casatorit) ca sa-si ... Amitrica Amitrica As vrea sa-i dau bani fiului meu (care este casatorit) ca sa-si cumpere un apartament pe numele lui. Care sunt caile legale de a face acest lucru fara ca, in ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ii cumpar baiatului un apartament. el este casatorit. ... cristinamariav cristinamariav Vreau sa ii cumpar baiatului un apartament. El este casatorit. Se poate trece apartamentul doar pe numele lui ? Intrucat apartamentul nu e cumparat cu bani ... (vezi toată discuția)