Inrebarea mea este referitoare la sentinta din ordonanta de mai jos si anume daca a fost pronuntata pe 15 octombrie, eu cand platesc pensia si pe ce luna? Platesc pe 15 noiembrie pentru toata luna noiembrie fiind luna intreaga, deoarece nu se specifica sa platesc si in perioada 15-31 octombrie? sau pe 15 noiembrie platesc perioada 15 oct-15 noiembrie?
Dispune obligarea pârâtului, X, la achitarea pensiei de
întreţinere, în cuantum de 1/3 din venitul său net lunar, pentru ambii minori, respectiv 1/6 pentru fiecare, dar nu mai puţin de 1/6 din venitul minim pe economie, de la momentul
pronunţării prezentei hotărâri şi până la soluţionarea definitivă a dosarului nr
Obligă pârâtul la achitarea către reclamantă a sumei de 4.304 lei, cu titlu de cheltuieli
de judecată.
Executorie.
Cu drept de apel în cinci 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la
Judecătoria
Pronunţată, azi, 15.10.2024, prin punererea soluţiei la dispoziţia părţilor prin
mijlocirea grefei instanţei.
In speta dumneavoastra , instanţa a apreciat că cea mai judicioasă măsură este înlocuirea executării în natură a obligaţiei de întreţinere cu executarea prin echivalent, motiv pentru care v-a obligat la contribuţia la cheltuielile de creştere, învăţătură şi pregătire profesională a minorilor sub forma pensiei de întreţinere în cuantum de 1/3 din venitul său lunar, dar nu mai puţin de 1/3 din venitul minim pe economie, până la soluţionarea definitivă a dosarului de divort pe care l-ati intentat. Se cuvine sa asigurati suma respectiva la dispozitia reclamantei din momentul in care vi s-a comunicat hotararea, asta si pentru motive de moralitate si pentru grija pe care o are un parinte pentru copii sai , acestia sa poata beneficia de cele necesare cresterii atat timp cat minorii se afla in grija reclamantei.
In acest moment am un program extins de legaturi personale cu minorii si anume o saptamana la mama, o saptamana la mine, doar ca de luni pana joi, seara dupa ora 19 ii duc la mama si ii preiau a doua zi de la scoala (in general copiii stau la mine integral de joi pana duminica, sau pana luni). Deasemenea doresc sa precizez ca m-am achitat in natura de obligatia de intretinere, iar drept dovada am adus dosare cu chitante si sumar al cheltuielilor lunare.
Aduc aceste precizari doar deoarece se pune problema "moralitatii" mele si adaug faptul ca sunt amenintat constant cu executarea, desi am informat ca pe 15 noi voi achita pensia pe o luna integral, cum m-a sfatuit avocatul.
Insa intrebarea mea este mult mai simpla, daca am o sentinta din 15.10 sa ma achit sub forma de bani, eu cand achit prima luna? Conform Art. 532 din Codul Civil plata efectivă începe de la data hotărârii (în cazul meu, 15 octombrie 2024) și se aplică integral pentru prima lună completă după pronunțare, fără a include fracțiunea de lună 15-31 octombrie (precizez ca pe luna octombrie eu am platit toate activitatile, haine, cadouri pentur aniversari, hrana cat au stat la mine etc.), decât dacă instanța ar fi specificat altfel. În lipsa unei astfel de mențiuni, prima plată completă s-ar face pe 15 noiembrie pentru luna noiembrie. Sau este o interpretare doar?
Intreb deoarece vreau sa platesc corect si sa nu risc executarea.
Cum sa fie toata luna octombrie daca sentinta se aplica de la 15 octombrie? :)))) In fine, o sa achit acum o luna intreaga, deoarece se implineste o luna de la pronuntarea sentintei.
Nu cunosc de unde ati luat dv. continutul art. 532 sau daca ce ati scris mai sus este o interpretare.
In opinia mea datorati pensie de la data pronuntarii. De ce ati stat o luna de la data pronuntarii ca sa achitati, nu stiu, dar nu va ajuta pe fond. Nu stiu ce ati sustinut in ordonanta, insa aveti mare grija ca ati pierdut toate cheltuielile de judecata, ceea ce inseamna ca argumentele folosite in ea nu au dus la mare lucru. Asigurati-va ca aveti un avocat care cunoaste domeniul familiei. In acest domeniu comportamentul partii in timpul dosarelor este deosebit de important.
In opinia mea trebuia ca pe 15 noiembrie sa achitati luna a doua ca sa fiti catolic cat papa si sa va ajutati in dosarele ulterioare... exista niste strategii in comportamentul juridic si de fapt, specifice fiecarui domeniu.
Nu imi este clar cum intelegeti dv. situatia, daca instanta a stabilit sa platiti lunar, inseamna ca puteti astepta o luna pana sa le dati copiilor pensia din care teoretic mananca? Nu stiu daca va este clara abordarea din domeniu, in dreptul familiei lucrurile nu sunt albe si negre, sunt in interesul copiilor si asta inseamna ca uneori drepturile parintilor trec pe locul doi. Uneori al unuia, alteori al celuilalt, nu conteaza... asigurati-va ca intelegeti modul in care legea vede acest domeniu.