Sotia mea a depus cerere de divort pe 17 octombrie.
as vrea sa ii trimit pensie alimentara in fiecare luna pana se termina divortul de 150 lei pana vad cum hotareste legea.
daca divortul se termina peste un an sa zicem si legea spune ca trebuie sa platesc de la 15 august 2014 sa zicem... se ia in considerare ce am trimis in aceasta perioada 17 oct 2013- 15 august 2014?
Tocmai pt ca veti proba ca ati contribuit la intretinerea copilului si dupa despartirea in fapt de mama sa, instanta va putea hotari ca pensia s-o platiti de la data pronuntarii. Daca nu platiti, datorati pensie de la data introducerii cererii 17 oct anul asta.
Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
Data de la care se datoreaza pensia de intretinere Art. 532
(1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.
Restituirea intretinerii nedatorate Art. 534
Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.
eu ar trebui sa platesc cam 230 lei pensie alimentara dar voi platii 150 lei pana cand voi avea hotararea definitiva si apoi ii voi putea da chiar din urma diferenta de 80 lei , fiind mai usor de restituit apoi.
Ganditi-va mai intai la copil si puneti-i toata suma de la inceput.
Pentru a avea o hotarare definitiva, va trebui sa se termine procesul la judecatorie, apoi la tribunal apelul.
Pentru faptul ca achitati partial intretinerea copilului, veti fi obligat de catre instanta sa platiti incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata, nu cu data pronuntarii.
Si veti astepta dv mult si bine sa aveti o hotarare definitiva. Pana va veni definitiva veti avea si poprire pe salariu, caci in materie de pensie de intretinere hotararile sun executorii de drept. Va avea grija judecatoria ca, imediat dupa pronuntare, sa dispuna, din oficiu, si infiintarea popririi.
De la data primirii popririi, angajatorul va fi obligat sa va opreasca cat scrie in adresa de infiintare a popririi si de la data dispusa de instanta, nu diferenta pe care considerati dv ca o aveti de dat. Veti avea astfel retinere suma pentru luna in curs si din urma, esalonat pana la achitarea totala a sumei restante, retinerea va fi pana la 1/2 din venit.
Si atunci va trebui sa faceti contestatie la executare, sa demonstrati ca ati achitat partial.
Sau daca nu aveti loc de munca, dar aveti bunuri pe numele dv., puteti fi executat silit penstru suma restanta, imendiat dupa pronuntarea judecatoriei, veti plati si cheltuieli de executare.
Va legati la cap fara sa va doara si pentru cei 80 de lei va complicati inutil situatia.