avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... litigiu comercial sau civil?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

litigiu comercial sau civil?

Ca ersoana fizica, am inchiriat un spatiu unei societati comerciale.Contractul a fost reziliat, dar vreau sa actionez societatea in instanta pentru ca nu mi-a platit chiria pe ultima luna, mi-a dezafectat si si-a insusit bunuri din spatiu (calorifere de fonta), a lasat neplatite toate utilitatile (regie, energie electrica) cu toate ca avea contracte pe numele ei cu electrica si cu asociatia de proprietari.Evident, facturile le-am platit eu ulterior, altfel imi taiau curentul, apa, caldura, eu fiind proprietarul spatiului.Care este temeiul legal al unei actiuni in pretentii impotriva societatii chiriase, codul civil?
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 21:03, 12 Februarie 2010
1. Raspunderea civila contractuala pentru chiriile, inchirierea fiind un act comercial subiectiv, fiindca societatea comerciala este un comerciant prin definitie.

2. Imbogatirea fara justa cauza, fiindca ati platit facturile societatii.
1. in ceea ce priveste chiria si recuperarea costurilor cu facturile (imbogatire fara justa cauza) litigiul este civil
2. in ceea ce priveste insusirea caloriferelor va sfatuiesc sa formulati o sesizare "in rem" la parchet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura ciccia ciccia Buna ziua. Vreau sa va rog sa ma ajutati,sa ma lamuriti,in urmatoarea situatie. Am in chirie un spatiu la parterul unui bloc de locuite.Vechiul propietar a ... (vezi toată discuția)
Temei legal civil sau comercial? dandanaua dandanaua Persoana fizica, vreau sa chem in judecata, cu actiune in pretentii, o societate comerciala pe care am avut-o chiriasa intr-un imobil si de pe ruma careia am ... (vezi toată discuția)
Actiune pentru imbogatire fara justa cauza soluti?? rataxen rataxen buna seara. am si eu o speta poate ma poate ajuta cineva mai avizat cu un raspuns. o societate a folosit o perioada indelungata un spatiu al unei primarii ... (vezi toată discuția)