Desi stiu ca din punct de vedere legal eu sunt responsabila direct pentru aceasta situatie, am speranta ca, macar din punctul de vedere al moralitatii, pot fi gasite solutii!
In anul 2008, pentru a-i ajuta pe parintii sotului meu sa nu ramana pe drumuri, am facut un imprumut eu, in calitate de debitor, si sotul, in calitate de codebitor, de aproximativ 16.000 euro, socrii asumandu-si, verbal, obligatia de a plati ratele.Am mers pe aceasta formula, eu debitor-el codebitor, intrucat desi sotul meu avea salariul mai mare, avea si alte imprumuturi pe numele lui(imprumuturi despre care, la acel moment, nu stiam dar despre care am aflat ulterior).
Pe scurt, fostii socri si-au vandut casa pentru a-si acoperi imprumuturile la banci, pe care nu si le mai puteau plati si, din banii primiti in urma vanzarii au mai ramas cu o suma care nu le permitea sa-si cumpere, la acea vreme, decat, in cel mai fericit caz, o garsoniera. Intrucat pe langa socrii mai locuiau fostul cumnat si bunica fostului sot, o garsoniera nu le era suficienta, ca spatiu, si ne-au cerut ajutorul, rugandu-ne sa facem un imprumut.Astfel, pentru a-i ajuta am facut imprumut si si-au cumparat o casa, undeva la tara.Din momentul contractarii creditului, plata ratelor a fost lasata in sarcina celor care au folosit banii, in speta a socrilor, fara a fi intarzieri la plata. Eu verificam frecvent daca socrii platesc ratele si la ultima verificare, prin septembrie-octombrie, acestea erau la zi.
In luna decembrie a anului trecut, eu si sotul(fiul celor pentru care am facut imprumutul) am divortat si astazi am fost contactata de catre cei de la banca pentru a fi somata datorita faptului ca, de 3 luni, nu au mai fost platite ratele.Totodata mi s-a adus la cunostinta ca figurez deja in Banca de Credite(nu stiu care este denumirea exacta) ca rau platnic.
In momentul in care am hotarat sa divortez, le-am cerut fostilor socrii sa acopere imprumutul pentru a ma degreva de aceasta obligatie.Mi-au spus ca vor face acest lucru in vara acestui an, 2010, pana atunci spunandu-mi ca-si vor plati ratele.
Le-am inteles situatia si am mers pe buna lor credinta, insa acum bunele mele intentii se intorc, culmea, impotriva mea si deja primele repercursiuni se vad(imposibilitatea luarii unui imprumut pentru 5 ani, daca nu ma insel)!
Ce pot face?Exista vreo solutie ca eu sa scap de aceasta obligatie ?Exista vreo cale pe care s-o pot urma, sa nu fiu nevoita sa raspund pentru niste bani pe care i-am vazut doar in momentul in care i-am primit si mai apoi i-am si dat socrilor?
Va multumesc pentru eventualul raspuns!Orice sugestie imi este de folos!
Cu stima,
Cristina
Cel mai recent răspuns:
cris4family , utilizator
10:54, 10 Februarie 2010