avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Coplatitor la imprumut bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Coplatitor la imprumut bancar

Buna ziua,
am fost casatorit pana in anul 2012 cand am divortat in mod amiabil la notar. In anul 2011, in timpul casatoriei, sotia a facut un imprumut pe numele ei trecandu-ma si pe mine coplatitor. Banii i-a folosit ea in interes personal. Dupa divort ea a platit in continuare rata la imprumut fara nici o problema. Luna aceasta, am fost sunat de banca, ca nu a mai platit rata. Intrebarile mele sunt:
-ma poate trece banca si pe mine la rau platnic atata timp cat pe ea nu a executat-o ?
-nu trebuie mai intai sa o execute pe ea si pe urma sa ajunga la mine ?
Specific faptul ca la notar nu am discutat problema datoriilor sau a bunurilor neavand efectiv ce imparti.
Va multumesc !
buna ziua,
Luati legatura cu fosta sa-si plateasca datoria ca sa nu ajungeti in baza de date a rauplatnicilor.
Pai sa stiti ca se impart si datoriile nu numai bunurile. Trebuia facut un partaj si sa preia doamna creditul si dvs sa nu mai fiti coplatitor. Banca nu are de unde sa stie ca ati divortat mai ales ca nu ati decis ce faceti cu acea datorie la banca.
Datoriile sunt supuse impartelii.



Asadar, bunurile si creantele rezultate in timpul comunitatii matrimoniale sunt cuprinse in masa partajabila.

Dumneavoastra aveti calitatea de codebitor.

Asadar, daca obligatia de plata este nesocotita de debitorul principal, dumneavoastra trebuie sa achitati ratele bancare, altminteri, este demarata procedura executarii silite.


Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea partajarii datoriei contractate in timpul casatoriei.

Se poate demonstra ca datoria este una proprie, personala, daca sumel de bani dobandite prin pefectarea contractului de imprumut au fost folosite, in mod exclusiv , de catre sotia dumneavoastra.


( chiar daca sunt contractate in timpul mariajului, unele datorii sunt proprii, spre exemplu cele facute pentru a sustine o activitate profesionala ).


Instanta de judecata poate dispune obligarea fostei sotii la plata integrala a imprumutului.



De asemenea, aceasta va poate restitui dumneavoastra sumele de bani avansate cu titlu de rata bancare, ratele fiind achitate in timpul casatoriei.



Cu ocazia impartelii acestui debit, va puteti adresa instantei de judecata , in vederea impartelii altor bunuri proprietate devalmasa.



Succes.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditul de nevoi personale se imparte la divort? dumitru70 dumitru70 In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si ... (vezi toată discuția)
Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale MisteriosulDCO MisteriosulDCO Buna ziua. Am o intrebare: mai pot recupera vreo parte din banii unui credit de nevoi personale luat impreuna cu fosta sotie (ea fiind coplatitor)? Creditul a ... (vezi toată discuția)