avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie anticipata partiala

Buna ziua,
Am o decizie de pensionare anticipata partiala din oct. 2023 dar am continuat sa lucrez pana la sfarsitul anului 2023
Zilele trecute am primit decizia de recalculare, in care se mentioneaza: "privind aplicarea art. 144 din Legea 360/3023", S-au adaugat puncte de stabilitate la punctajul calculat in decizia din octombrie 2023 si s-a pastrat procentul de penalizare.
Inainte de septembrie 2024 am adaugat la dosar o adeverinta cu veniturile variabile obtinute inainte de aprilie 2001.
Intrebarile sunt:
a. La recalculare trebuia sa se introduca perioada lucrata intre data decizei din octombrie 2023 si data incheierii activitatii?
b. Trebuia sa se ia in calcul adeverinta cu veniturile de dinaintre de aprilie 2001?
c. Trebuia actualizat procentul de penalizare conform intervalelor prevazute in noua lege?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
Maria_MS, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maria_MS , utilizator 19:23, 18 Noiembrie 2024
Nu , nu trebuia sa intre acea perioada la recalculare , dvs. ati fost , din octombrie 2023 pensionara anticipat partial , doar ca , neincetand contractul de munca , nu a fost pusa in plata decat la pierderea calitatii de asigurat . Recalcularea s-a facut la conditiile din acea decizie , conform acelui articol 144 . Tot acesta spune ( la alin (4) ) ca se pastreaza procentul de penalizare din decizia initiala . Nici adeverintele cu venituri anterioare datei de 01.04.2001 nu trebuiau luate in calcul decat acum , la “ mica recalculare “ , dar - spune Legea - plata sumelor rezultate in plus se va face tot de la 01.09.2024 . Tot acum - in opinia mea - se vor lua in considerare si veniturile din oct - dec 2023 .
Ceea ce ati lucrat pana la punerea in plata a deciziei de deschidere drepturi va intra doar in calculul pensiei de limkita de varsta.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am iesit la pensie conform legii 263 in anul 2009. la calcularea ... stereciu ion stereciu ion Am esit la pensie comform legii 263 in anul 2009. La calcularea punctajului sa luat in calcul salariul tarifar din cartea de munca.In 2022 am depus la casa de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o nelamurire legata de modul de recalculare a pensiei. ... Sorinr12 Sorinr12 Buna ziua, Am o nelamurire legata de modul de recalculare a pensiei. In septembrie 2023 am iesit la pensie partial anticipat cu o diminuare de 6,4%. Conform ... (vezi toată discuția)
Sporuri nepermanente Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, Daca am documentele depuse pentru \"mica recalculare\" a pensiei (acord global, premii etc), din ce data mi se va recalcula pensia? Multumesc ... (vezi toată discuția)