avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problemă coloană comună
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problemă coloană comună

Bună ziua,

În urmă cu ceva vreme am observat ca începe să se umezească tavanul de la baie. În tot acest timp, situaţia s-a agravat şi tencuiala mi-a căzut într-un loc, iar situaţia continuă chiar şi azi, cu picături care curg de undeva de lângă coloana comună.

Din ce am putut vedea pe uşa de vizitare, problema ar fi la coloana aceea comună care se foloseşte pentru WC şi de multe ori apare seara sau dimineaţa când lumea din bloc o foloseşte mai intens. Totodată, uneori aud cum cad bucăţi de ceva (probabil pietriş, tencuială) în spaţiul acela care găzduieşte coloana şi care e închis.

Iniţial, am mers la vecina de deasupra, eu stând la parter, însă la ea nu apare nimic, nici sus, nici jos. Eu nu cred că este de la ea, fiindcă este o femeie în vârstă, care trage rar apa (ştiu asta, deoarece unul dintre dormitoarele unde îmi fac treaba zilnic şi unde şi dorm este lângă baie şi se aude clar cum apa şi ce mai vine pe coloană vin de mai sus).

Eu am asigurare facultativă care acoperă şi astfel de daune. Am înştiinţat asiguratorul, care a venit, a constatat, s-a deschis dosar de daună, aştept acum să-mi spună la ce sumă mă încadrez.

În acelaşi timp, va trebui să anunţ şi administratorul şi asociaţia (am vorbit deja cu ei de mai demult, dar nu a rămas nimic stabilit concret - greşeala mea, fiindcă am şi fost foarte ocupat cu munca, din păcate).

Întrebările mele sunt:

1. Cum ar fi cel mai bine să procedez? Nu ştiu unde ar putea fi fisura din conductă. Eu aş dori să sparg sus lângă tavan cu un instalator, să ne uităm la coloană, să facem poze şi să prezentăm către asociaţie. Ştiu că dacă e acea coloană se repară din fondurile asociaţiei.

2. Dacă fisura nu e în dreptul meu, cum pot rezolva să aflăm de unde vine? Ar trebui ca administratorul să meargă din apartament în apartament şi să verifice?

3. În cazul în care asociaţia refuză să se implice, care sunt opţiunile? Eu pot să-mi refac locul pe banii asigurării, însă problema de fond nu dispare, fiindcă coloana aceea este sigur fisurată undeva.

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:55, 19 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbiti cu asiguratorul, de regula stie ca se poate indrepta impotriva asociatiei, nu cred ca trebuie sa faceti demersuri si nici nu cred ca asiguratorul va repara doar tavanul, permitand sa mai apara lucrari de decontat peste un an si peste doi...
Buna ziua

In primul rand trebuie chemat un instalator pentru a identifica sursa scurgerii de apa. Acest lucru cel mai bine este sa il faca asociatia pentru ca:
- daca e nevoie sa intre si in alte apartamente atunci asociatia are voie sa faca asta iar proprietarii (cu un preaviz motivat de 5 zile) trebuie sa permita accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate (art. 31 din legea 196/2018).
- daca avaria este la proprietatea comuna (teava comuna) atunci responsabila de reparatii este asociatia si instalatorul se poate ocupa de asta.
- daca avaria este la una dintre proprietatile individuale atunci acel proprietar este obligat sa efectueze reparatiile si sa suporte toate costurile ocazionate de acest lucru.

Mai departe, depinde de ce anume constata acel instalator.

Eu nu m-as grabi cu spartul.

Se poate merge din apartament in apartament, unii instalatori au camere speciale care se pot introduce pe tevi si vedea locul defectiunii etc...

Trimiteti o sesizare in scris presedintelui. Acesta este obligat sa va raspunda in termen de 10 zile (art. 57 din legea 196/2018)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul lui @BogdanGri, este ff bun.
Asa se procedeaza de obicei. Apa, are prostul obicei de a curge natural de sus in jos, asa ca un instalator proff va gasi imediat sursa. Conductele sunt foarte vechi si va fi nevoie sa fie inlocuite. Acum, daca ajungeti la aceasta concluzie, bine ar fi sa va orientati sa inlocuiti cam tot ce mai este vechi pe acel gheu - apa rece, cu toate accesoriile, conducta de canalizare cu imbinarile spre toalete si sifoanele de pardoseala. Sigur, se va creea un anumit deranj, dar cred ca merita dupa 40-50 de ani. Trebuie lamuriti toti vecinii.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste in cazul unei defecțiuni la coloana de apa ? Livingston Livingston Buna ziua ! Va prezint o situație : coloana de apa ( baie ) s-a fisurat , ( bănuim )între etajul 3 si 4. Cand propietarul de la Et. 4 folosește toaleta , ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am constatat că pe tavanul din baie se infiltrează ... Dana MR Dana MR Bună ziua! Am constatat că pe tavanul din baie se infiltrează apă. Am luat luat întâi legatura cu președinta asociației, dar mi -a zis că nu e treaba ... (vezi toată discuția)
Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)