Bună ziua!În data de 12 .06.2023 am înainte divorțul . Împreună avem doi copii 7 și 5 ani . Divorț să finalizat pe data de 14.05.2024,și sentința am primit -o pe 20.11.2024.Prin urmare custodia este comună, copiii sunt la mine cu un program de vizita,la două săptămâni un weekend are dreptul tatăl.In cazul in care eu nu sunt de acord să respect decizia ,datorita faptului că el nu îmi plătește pensie alimentara ,ce mi s-ar putea întâmpla?
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Prea târziu, hotararea instantei trebuie respectata, ce se intampla dacă nu? Tatal poate apela la executor și veți platiti de va usuca.
În ce priveste pensia, apelati la executor sa o recupereze. Tatal are salariu, bunuri?
Vad ca va razbunati amandoi pe copii... greseste un parinte si celalalt se razbuna pe copii, ce sa se intample, numai de rele cu copiii. In rest, voi, parintii, va veti simti tot mai frustrati si e posibil sa reveniti in instanta in maxim un an si sa mai cheltuiti bani pe avocati pentur ca nu reusiti sa va lasati deoparte orgoliul. Asta costa si c osta mult, pretul cel mai mare il vor plati copiii vostri, din pacate.
Vedeti daca aveti ce executa de la tata.
Ca nu plateste pensia exista remedii legale, in speta executarea silita sau o plangere penala pt abandon de familie.
Ce ar trebui sa va preocupe ca adult si parinte este bunastarea emotionala a copiilor si de acolo sa plecati in deciziile pe care le veti lua. Vor copii sa se vada cu tatal lor? Este benefica aceasta legatura? Tind sa cred ca da, de vreme ce instanta a acordat custodie comuna si program de legaturi personale.
Cred cu tarie ca telul nostru ca parinti este acela de a creste viitori adulti echilibrati emotional, cred in puterea exemplului. Puneti-va intrebarea ce va doriti pentru urmatorii 5-10 ani? Tot procese, toti bani cheltuiti, tot o stare de tensiune in familie? Ce isi vor aminti copii dvs din - teoretic - cea mai frumoasa perioada a vietii?
Toate studiile stiintifice arata ca atunci cand tatii se implica in viata copiilor lor, acestia sunt mai independenti, mai increzatori si au mai multe sanse in viata.
Daca nu respectati decizia judecatoreasca se poate apela la un executor, veti plati penalizari pe zile intarziere, se va sesiza Protectia Copilului, se vor include minorii in programe de monitorizare, in evaluari psihologice, puteti intra pe domeniul instrainarii (alienarii) parentale cu toate consecintele , puteti intra in domeniul infractional.
In orice caz nimic bun nu iese din faptul ca puneti semnul egalitatii intre nu plateste pensie nu il las sa vada copii.
In cazul in care nu respectati programul de vizitare, savarsiti infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea copiilor minori.
Totodata, se poate ajunge in procedura executarii silite.
Puteti fi obligata la plata unor penalitati, pe zile de intarziere, in cazul in care nu respectati programul de vizitare.
Totodata, minorul poate fi consiliat prin DGASPC.
Pot fi facute demersuri la DGAPC, in ce priveste obstructioarea accesului tatalui la propiul copil, aveti in vedere si fenomentul de alienare parentala.
In ce priveste neplata pensiei de intretinere, aveti la indemana executarea silita.
De asemenea, puteti depune o plangere penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.