Buna ziua,
Am o situație destul de complicata cu un teren și as avea nevoie de niste lămuriri/îndrumări.
Am un teren împărțit în 2 părți, 49 ari intabulabili, cu titlu de proprietate, totul în regulă și 47 ari cumpărat de mine acum 27 de ani de la un vecin, dar doar pe baza unei chitanțe (in care se specifica subsemnatul vânzătorul, cumpărătorul, vecinii și faptul că se vinde acel teren pe o anumită suma etc) și ștampilat de primărie. În primărie singurul document existent pt acei 47 de ari este o adeverință pe numele vechiului proprietar, cum că el era într-adevăr proprietar și că dispunea de acești 47 de ari. Deci avem aceste 2 dovezi, dar am înțeles de la anumiți avocați că aceste chitanțe nu sunt valabile pentru a putea intabula terenul pe numele meu. Este nevoie de titlu de proprietate.
Cum as putea face sa obțin titlu de proprietate asupra acestui teren? Teren pt care am platit, și este al meu teoretic. Am înțeles că se poate face prin proces de uzucapiune, dar care poate dura destul de mult.
Alt lucru, acum mă pot înscrie pt programul de intabulări gratuite. Terenul este împărțit în 2 falii/fâșii. S-ar putea intabula cei 49 ari cu titlu de proprietate, și tăia din aceste 2 fâșii exact 49 de ari, și să rămâna restul in vale așa. Dar cum ar putea afecta aceasta intabulare? Ne-ar oferi vreun avantaj sau dezavantaj?
Din câte știu, și impozitul l-am platit cumva pe toată suprafața, nu doar pe 49 de ari.
Mulțumesc frumos!
Buna ziua! Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare. Am cumparat in anul 2013 cu act de vanzare cumparare 500m de pasune, in continuarea terenului pe care il detineam. La primarie este trecut pe numele nostru si platim impozit de la data cumpararii. Fiind in camp, in extravilan si stiind ca se vor face intabulari gratuite, am amanat intabularea. Terenul nu a fost intabulat nici de fostul proprietar, care intre timp a decedat. Asi dori si eu sa aflu, daca se poate, care este baza legala si modalitatea prin care am putea intabula cat mai simplu terenul pe numele nostru. Multumesc frumos!
Dacă aveți istoric de rol fiscal din care să rezulte că ați plătit impozitul în toți acești ani și pentru cei 47 de ari. iar persoana de la care ați cumpărat trăiește, nu ar trebui să fie foarte complicat procesul de uzucapiune și nici să dureze foarte mult... Veți avea nevoie de cele două chitanțe, de istoricul de rol fiscal și de datele vecinului de la care ați cumpărat, pentru cererea de chemare în judecată.