avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare inceperii procesului de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare inceperii procesului de uzucapiune

Buna ziua! Familia mea stăpânește un teren intravilan de 80 de ani. ce acte sunt necesare pentru a începe procesul de uzucapiune? e complicat de obținut pe aceasta cale un titlu de proprietate asupra acelui teren?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 19:47, 13 Noiembrie 2013
Titlul de proprietate pentru acest teren il va reprezenta hotararea judecatoreasca ce o veti obtine daca promovati o actiune in uzucapiune.
Ca acte necesare, ar fi bine sa pregatiti orice chitanta sau inscris semnat cu fostii proprietari, dovada ca ati avut rol fiscal pe numele dvs (sau al unui membru al familiei), istoric de rol fiscal, certificat cu valoarea de impunere ( in functie de care vi se va calcula taxa de timbru pentru actiunea in uzucapiune), numele si adresa mostenitorilor vanzatorilor (daca ii cunoasteti). Este putin complicata situatia... Daca nu se cunosc mostenitorii celor de la care ati dobandit imobilul, va trebui chemat in calitate de parat , statul roman, prin ministerul de finante, sau primaria. Ar trebui sa consultati un avocat, el va va indruma cel mai bine, in urma expunerii detaliate a situatiei.
Nu ati specificat modalitatea in care familia dvs a intrat in posesia terenului.

Ca regula generala, actiunea de dobandire a dreptului de proprietate prin uzucapiune se depune la judecatoria in circumscriptia careia este situat terenul.

Actiunea ar trebui sa fie insotita de un istoric de rol fiscal a terenului, de planuri topografice, de dovada achitarii imozitelor.

Dovada stapanirii continue, neintrerupte si sub nume de proprietar o veti face cu martori.

Ar trebui ca actiunea sa fie promovota in contradictoriu cu fostul proprietar sau cu mostenitorii acestuia.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!
Am gasit aceasta discutie si as dori o lamurire:
Intrun proces de uzucapiune, deschis pentru a se obtine titlul de proprietate pentru imobil - teren construit, reclamantul a chemat Primaria in judecata (!) desi imobilul nu a fost decat in proprietatea privata a persoanelor fizice cunoscute.
Vecinii care prin masuratorile efectuate ( expertiza tehnica judiciara) au aflat ca sunt lezati prin modificarea hotarelor, pot interveni in cauza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se obtine un titlu de proprietate asupra unei case vechi? anca.patri anca.patri situatia de fapt: sotul+sotia+copii locuiesc in casa parintilor decedati ai sotului.Casa e veche de prin 1955. Acestia au aflat dupa decesul celor doi ca, de ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire pamant sep_emil sep_emil Buna ziua, Va rog daca cineva imi poate da informatia, referitor la un partaj de teren. Daca pamantul este al primariei, si acte sunt facute doar pe casa, ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? lylygry lylygry Buna seara, Ati putea sa imi spuneti care sunt primii pasi ptr obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune? Bunica mea detine terenul plus toate ... (vezi toată discuția)