avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neclaritati promisiune de cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neclaritati promisiune de cumparare apartament

Buna ziua,

Am urmatarea situatie: Maine am planificata semnarea la notar a unei promisiune de cumparare a unui apartament nou construit fara proprietar anterior.

Sunt cateva aspecte in promisiune care nu imi sunt 100% clare:
1. Apartamentul inca nu are intabularea facuta si din cate am inteles de la dezvoltator, asta e ultimul pas inainte de a fi dat in folosinta. Am vizitat apartamentul si este totul gata, mai putin racordarea la gaze, dar mi-a zis ca asta urmeaza sa se intample in decursul lunii viitoare.
Neffind intabularea facuta, nu exista nici un CF din cate inteleg unde as putea fi trecut.

2. este legat de primul punct, in promisiune e mentionata suprafata "aproximativa" a apartamentului. Banuiesc ca acea suprafata este cea care a reiesit din stadiu de proiect, dar intrebarea mea este: cum se defineste acest "aproximativ". Inteleg ca pot fi diferente de 1-2mp dat fiind suprafata totala a apartamentului (~45mp), dar daca in final dupa CF suprafata este de 35mp asta ar reprezenta un inconvenient. Ar trebui a solicit o definitie notarului pentru acel "aproximativ"?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și de ce nu e intabulat imobilul, dacă tot e gata?
Părerea mea e sa nu cumpărați fără intabulare. Vedeți cazul Nordis.
Dacă nu e deschisa Carte Funciara nici antecontractul nu poate fi notat, iar vânzătorul poate vinde apartamentul la n persoane.
Notarul nu are cum sa definească exact "aproximativ ". Sunt detalii tehnice, care nu întra în atribuțiile lui.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazute actele de la baza promisiunii, aproximativul ala de acolo vine. Aveti grija la avans, la individualizarea unui imobil care inca nu exista juridic. Vorbiti cu un avocat sa vada minunea aceea de promisiune aproximativa.

Liliana Gradinaru a scris:

Trebuie vazute actele de la baza promisiunii, aproximativul ala de acolo vine. Aveti grija la avans, la individualizarea unui imobil care inca nu exista juridic. Vorbiti cu un avocat sa vada minunea aceea de promisiune aproximativa.

Avansul este de 5%. In final am discutat cu notarul și o sa fie menționat explicit +/-3%
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recomand să mergeți cu un avocat să citească contractul. O consultație juridică de doua ore vă poate costa mult mai puțin decât riscurile la care vă expuneți. Posibil să mai fie și alte clauze pe care nu le observați și care nu ar trebui să existe. De asemenea notarul nu are atribuții de consiliere juridică. El doar constată voința clară și expresă a părților.
Ca idee într-o vânzare sau promisiune de vânzare pentru suprafață aproximativă- imobilul nu este individualizat clar.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Anamaria Plevit, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Anamaria Plevit a scris:

Recomand să mergeți cu un avocat să citească contractul. O consultație juridică de doua ore vă poate costa mult mai puțin decât riscurile la care vă expuneți. Posibil să mai fie și alte clauze pe care nu le observați și care nu ar trebui să existe. De asemenea notarul nu are atribuții de consiliere juridică. El doar constată voința clară și expresă a părților.
Ca idee într-o vânzare sau promisiune de vânzare pentru suprafață aproximativă- imobilul nu este individualizat clar.

Ei, ce vorbiti?

Art 78 din Legea 36/1995 a notarilor publici : ”(5) În cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public stabileşte identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor, în afara cazurilor în care se solicită dare de dată certă, întocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultaţii juridice notariale.”

Art 79 ”(2) Consultaţiile date de notarul public în domeniul juridic notarial sunt scrise sau verbale şi se dau persoanelor fizice sau juridice, la solicitare sau pe bază de contract cu durată determinată.”

Alte discuții în legătură

As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Achizitie apartament fara credit vlad.dragomir vlad.dragomir Buna ziua, Am reusit sa strang o suma de bani suficienta pentru achizitionarea unui apartament fara credit. Am inceput sa caut si sa contactez diferite ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare apartament ioana.lata ioana.lata ma intereseaza costurile notariale ptr cumpararea unui apartament cu 1 camera in Timisoara (aproximativ) mentionez ca-l cumpar de la mama mea,deci toate ... (vezi toată discuția)