avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... fata cu schizofrenie; urgenta!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

fata cu schizofrenie; urgenta!!!

Buna seara,

Ma puteti ajuta si pe mine? va rog mult de tot.
Am o "amica", nu sunt ruda cu ea si are schizofrenie destul de avansata, deoarece nu ia tratamentul de multi ani. Ea nu ma stie mai deloc , desi am vorbit cu ea cateva saptamani si am ajutat-o cu de toate.

Mentionez ca acesta fata sta singura, intr-un apartament abandonat, nu mai poate sa aibe grija de ea, viata/sanatatea ei fiind in pericol si are deseori acele episoade psihotice, delir, halucinatii, simturile toate ii sunt intr-un total dezechilibru. A fost diagnosticata acum ceva ani cu schizofrenie.
Rudele ei sunt in strainatate . Unde as putea apela ca sa reusesc sa o duc in spital ?
Nu cred ca daca as chema un medic la locatia ei, un medic psihiatru, aceasta l-ar accepta, ci din contra, ne-ar da afara , asta e reactia ei.

Cum as putea sa o duc in spital cu ajutorul ambulantei? Ea nu vreau sa auda de ambulanta si devine agresiva verbal daca ii zic de spital .
Presupun ca incalc legea daca sun la 112, eu nefiind nici ruda , iar doctorii gasind-o calma si incoerenta, nu o pot lua, legea nepermitandu-le.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cristicris , utilizator 10:59, 2 Decembrie 2024
Exista legea nr.487/2002 privind sanatatea mintala si Ordinul 372/2006 care contine normele la lege. Referitor la internarea nevoluntara legea prevede:

Art. 48 - Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.

Art. 49 - Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore, asupra acestei hotărâri.
Salvarea n-o poate lua cu forta, ci numai organele de forta publica.
Poate fi transportata la spital cu masina jandarmeriei.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator
Da. Multumesc de ajutor.
Stiu ca politia o poate lua cu forta, doar daca e violenta. Ce ma ingrijoreaza e ca la fata locului ea nu e violenta , dar nu va dori sa urce in ambulanta...
Politistii nu o pot urca cu forta, ca ea nu vrea). Acum cine stie ce va fi, nu e usor cu o persoana schizofrena.
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2024
cristicris, utilizator
Imi puteti spune ce pot face cei de la DGASPC ? LE-am scris email si celor de la Onesti si celor de la Bacau si n-a raspuns nimeni de 7 zile.
Nu o pot lua ei la spital cu forta. Tot de serviciile de interventie de la 112 au nevoie. Adica aceasta pacienta nu poate fi dusa la spital decat cu forta, ca ea nu are discernamant, e aproape nebuna.
Am sunat mai demult la DGASPC, acum 2 saptamani, mi-au zis sa sun la 112 si de acolo o vor lua ei...
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2024
cristicris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)