avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua.Femeie,nascuta in 1966,am iesit la pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua.Femeie,nascuta in 1966,am iesit la pensie de invaliditate ...

Buna ziua.Femeie,nascuta in 1966,am iesit la pensie de invaliditate in 2016,avand la acea data 26 ani vechime inunca.Am nascut si crescut doi copii .Ma ajuta cumva noua lege sa ies la pensie de drept mai devreme?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 21:45, 28 Noiembrie 2024
Nu , nu va ajuta . Pentru a beneficia de reducerea cu un an ( pentru 2 copii ) , ati avea nevoie de minim intre 34 ani 6 luni si 34 ani 11 luni - depinzand de luna in care v-ati nascut in 1966 - de stagiu contributiv . Ori , dvs. , cu doar 26 ani , nu aveti acest drept .
Nu se considera perioada adimilatapensia de invaliditate si se ia in calcul la vechime ?

CHKa a scris:

Nu , nu va ajuta . Pentru a beneficia de reducerea cu un an ( pentru 2 copii ) , ati avea nevoie de minim intre 34 ani 6 luni si 34 ani 11 luni - depinzand de luna in care v-ati nascut in 1966 - de stagiu contributiv . Ori , dvs. , cu doar 26 ani , nu aveti acest drept .

E vorba de stagiu CONTRIBUTIV . Pensia de invaliditate NU este stagiu contributiv , ca nimeni nu a datorat si - cu atat mai putin - platit , contributii la sistemul public de pensii pentru acea perioada . Dimpotriva , nu ati contribuit , ati incasat . Cititi , va rog , art 51 alin (1) din Legea 360/2023 , care arata conditiile in care se acorda reducerea pentru copii . Iar art 3 lit (r) a aceleiasi Legi , expliciteaza ce este stagiul contributiv , in intelesul acesteia .
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionară cu pensie de invaliditate si am o vechime de ... Calotă Ecaterina Calotă Ecaterina Sunt pensionară cu pensie de invaliditate si am o vechime de 32 ani si 8 luni Daca am o naștere mi se poate diminua varsta de pensionare de la 62 ani și 3 ... (vezi toată discuția)
Am ieșit la pensie anticipat și vreau sa știu dacă pot ieși ... Nacu Gabriela Nacu Gabriela Am ieșit la pensie anticipat și vreau sa știu dacă pot ieși mai repede la drept cu 40 ani cotizați și am născut și crescut 3 copii (vezi toată discuția)
Ce stagiu de cotizare trebuie , pentru femeile cu copii, ca sa ... Em77 Em77 Ce stagiu de cotizare trebuie , pentru femeile cu copii, ca sa poată ieși mai devreme la pensie? (vezi toată discuția)