"Savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna"
Daca esti acuzat de o fapta de inselaciune care a avut caracter continuat insa tu nu ai stiut ca exista o a treia persoana se mai poate aplica aceasta circumstanta agravanta?
" Ea nu se aplica atunci cand in continutul agravat al infractiunii intra ca element circumstantial savarsirea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna."???
Cele aratate de dvs. nu pot fi considerate ca circumstante agravante,cu atat mai mult cu cat din dosar nu sunt cunoscute probatoriile legate de situatia de fapt retinuta pana in prezent si ce a determinat anchetatorii sa aplice o incadrare juridica sau alta.
Pe aceste aspecte se pot pronunta clar cei care vad dosarul si cunosc derularea cercetarilor penale,in speta avocatul pe care il aveti angajat.
Buna ziiua !
In conformitate cu art. 75, al. (1), lit. a), savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna constituie circumstanta agravanta legala. Faptul ca invinuitul sau inculpatul nu a stiut ca exista o a treia persoana, asa cum spuneti, trebuie sa o probati, atat timp cat din probele existente la dosar, aceasta agravanta este evidentiata.
Trebuie sa probati faptul ca nu ati stiut ca au mai existat si alte persoane la savarsirea infractiunii, e greu de crezut pentru o infractiune de inselaciune. Dar totul depinde de fapte si imprejurarile in care s-au petrecut faptele.
Savarsirea faptei de doua sau "mai multe persoane impreuna",este o forma a participatiei penale, conform art 28 C pen, alin 2"circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra participantilor, numai in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut". Atat timp cat participantul poate proba ca nu a stiut si nici nu a prevazut ca exista o a treia persoana nu se poate aplica agravanta generala. Conteaza foarte mult in participatie si rolul avut de infractor, care poate fi autor, instigator sau complice. Cand se aplica agravanta speciala nu se mai aplica si agravanta generala din art.75 C pen, adica ea nu se aplica atunci cand in continutul agravat al infractiunii intra ca element circumstantial savarsirea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna. Cum la infractiunea de inselaciune nu exista aceasta agravanta speciala este clar ca ne vom raporta la circumstantele agravante din art 75, adica cele generale. Dar savarsirea faptei de doua persoane impreuna ca forma a participatiei penale reprezinta un pericol social sporit de care instanta trebuie sa tina cont.
Este participatie penala, insa savarsirea faptei de catre trei sau mai multe persoane impreuna , in calitate de circumstanta agravanta legala, nu e retinuta in cauza.
Talharie
carol_ina25
Buna!! vreau sa ma ajutati cu un sfat daca se poate,,un prieten era in masina cu alti 2 prieteni mergand pe strada aia 2 au coborat si au batut si talharit pe ... (vezi toată discuția)