avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Legea IFN-rilor ... Contracte în Derulare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Legea IFN-rilor ... Contracte în Derulare

Bună Seara ! Legea IFN-rilor se aplica și pentru contractele mai vechi? Am o problema cu Mozipo IFN. De câțiva ani tot plătesc câte 156 de lei rata la un credit de 2500 de lei. Cred ca am plătit deja dublul sumei împrumutate și încă as mai avea de plătit vreun an de zile conform desfășurătorul din contul meu de pe Site-ul IFN ului. Nu exista posibilitate de a înceta aceste plăti? Menționez ca nu sunt în litigiu cu ei. Imi plătesc ratele la zi dar cred ca am plătit mai mult decât era necesar. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 09:53, 27 Noiembrie 2024
Buna ziua

Da, legea 243/2024 se aplica si contractelor in derulare pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile.

Deci daca sunteti la zi cu plata ratelor legea se aplica si in cazul dvs.

Nu puteti sa incetati platile din prima. Trebuie sa faceti o solicitare de revizuire a contractului catre IFN. Acestia sunt obligati sa va raspunda in 30 de zile. În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, puteti instanței competente adaptarea judiciară a contractului.

Conform art. 6 al aceleasi legi, "în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului"

În situația depășirii plafoanelor, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! legea plafonarii dobânzilor la creditele acordate ... ivanovandrei ivanovandrei Buna ziua! Legea plafonarii dobânzilor la creditele acordate de IFN nr. 243/2024 are in vedere oare si creditele care au ajuns la executorul judecatoresc? ... (vezi toată discuția)
„legea 243/2024 – pot închide anticipat creditul ifn și îmi pot recupera banii plătiți în exces?” alexandru.bc05 alexandru.bc05 Am un credit IFN la Credius în valoare inițială de 3600 lei, pe care îl rambursez de 21 de luni cu rate lunare de 450 lei. În conformitate cu prevederile ... (vezi toată discuția)
Aplicare lege 243/2024: imprumut 4200 lei, notificare revizuire ... vero61 vero61 Aplicare lege 243/2024: imprumut 4200 lei, notificare revizuire contract in derulare , rambursare 8400 lei conform art.6 din lege. La inceput ifn-ul a ... (vezi toată discuția)