avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua.Sunt casatorita din 1997 Am un contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua.Sunt casatorita din 1997 Am un contract de vânzare-cumpărare ...

Bună ziua.Sunt casatorita din 1997
Am un contract de vânzare-cumpărare din 2002 ,in care părintii sunt procuratori de fonduri a 95% din suma apartamentului,5% eu si soțul meu.
dacă divorțez,la partaj casa cum se imparte?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:55, 28 Noiembrie 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instituția procuratorului de fonduri este o creație a practicii și nu se regăsește în cuprinsul Codului civil.

La momentul redactării contractului de vânzare-cumpărare este necesar să se determine care sunt obligațiile părților și, în principal, cum și în ce măsură executarea obligațiilor s-a efectuat, precum și dacă s-a efectuat în mod corespunzător. De aceea este deosebit de important sa discutati cu un avocat care sa poata studia prevederile concrete ale contractului de vanzare.

Calificarea provenienței prețului și titlul cu care se face această plată prezintă interes totodată și din punctul de vedere al regimului pe care îl va avea bunul.

Dacă cumpărătorul este căsătorit sub un regim comunitar (legal sau convențional), calificarea acestei sume va atrage după caz calitatea de bun propriu sau calitatea de bun comun devălmaș. Concret, dacă plata prețului se face, de exemplu, de către părinții unuia dintre soți cu titlu de donație făcută copilului lor, atunci, în temeiul subrogației reale cu titlu particular, bunul dobândit va înlocui suma de bani. Astfel, suma are caracterul de bun propriu și bunul achiziționat va deveni, la rândul său, un bun propriu al soțului cumpărător.

Prezența celuilalt soț în cuprinsul actului în ipostaza de declarant ce recunoaște calitatea de bun propriu al imobilului astfel dobândit este utilă, însă nu absolut necesară (în cazul în care tranzacțiile se fac prin bancă, la nevoie, se poate atesta ușor cu extrase de cont faptul că prețul provine în întregime din sursele donatorului).

Atunci când plata prețului se face cu titlu de împrumut, ne aflăm în prezența unui contract complex ce cuprinde atât dispozițiile din materia împrumutului, cât și pe cele din materia contractului de vânzare-cumpărare. În fapt, cumpărătorul procură suma de bani ce reprezintă prețul bunului printr-un împrumut, iar procuratorul de fonduri are calitatea de împrumutător, în vreme ce cumpărătorul are calitatea de împrumutat. Si de aici un alt regim juridic.

Deci e de discutat pe larg ca sa aveti un raspuns cert, in functie de ceea ce scrie in contract,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de proprietate Snake11 Snake11 Buna ziua! Sunt casatorita legal de 8 ani. Vreau sa cumpar o proprietate, dar, in cazul unui divort, sa imi ramana in totalitate mie, sotul meu sa nu aiba ... (vezi toată discuția)
Partaj- cote dealess dealess Buna dimineata! Intrebarea mea este in ce masura conteaza in solutionarea unui partaj (ce procentaj revine fiecaruia), obiectul partajului fiind un ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil de catre unul din sot, fara implicarea celulialt anna1234 anna1234 Buna ziua! Doresc sa atrag atentiei dumneavoastra un subiect in care poate multe persoane sunt in cauza. Eu sunt casatorita, intrebarea e scurta: exista vreo ... (vezi toată discuția)