avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort prin intelegere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort prin intelegere

In cazul divortului prin intelegere, asa zisa forma eleganta de divort cand exista copii minori, ce se intapla daca imediat dupa pronuntarea sentintei , una dintre parti nu respecta intelegerea ?
Cel mai recent răspuns: nomoreno , utilizator 22:00, 9 Februarie 2010
Atunci cand parintele caruia i-au fost incredintati copiii nu respecta programul de vizita stabilit in favoarea celuilalt parinte, consecintele pot fi dintre cele mai grave, in functie de natura nerespectarii, de motivele nerespectarii si a duratei in timp a acesteia. De exemplu, nerespectarea programului de vizita poate avea drept rezultat initierea de catre celalalt parinte, a unei noi actiuni in instanta prin care sa se solicite ori executarea obligatiei legata de programul de vizita ori reincredintarea minorului. In timp si in anumite conditii, nerespectarea programului de vizita poate avea drept rezultat chiar atragerea raspunderii penale.
@luiza are dreptate, in speta se aplica disp. art.307 (1/2) C.pen.:
"(1)Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
(2)Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent.
(3)Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei
vatamate.
(4)Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."
1. In afara plangerii bazate pe art.307 (1/2) C.pen , banuiesc ca si plangere penala pt nerespectarea hotararii judecatoresti se poate face. Asa este ?
2. Referitor la obligatia de a respecta programul de vizita, este nevoie de o noua actiune in instanta, sau se poate cere executarea silita a hoatararii existente prin care s-a consfintit intelegerea dintre parti in ce priveste programul de vizita ?
3. Pana la urma cu sentinta de divort si cererile accesorii cum ramane ? Poate fi atacata ? Merita ? Instanta a propus partilor sa rezolve pasnic conflictul de dragul copilului, sa se renunte la reconventionala si sa fie acceptata sentinta de divort din vina ambilor fara motivatii, pensia alimentara si programul de vizita propus de instanta dupa ce a ascultat autoritatea tutelara. Partile au semnat ca sunt de acord, dar cu toate acestea, numai una dintre ele si-a respectat obligatiile. Si semnatura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor mirela1999 mirela1999 buna ziua, am un copil de 9 ani. de 5 ani sunt plecata din tara impreuna cu copilul, cu acordul tatalui dar fara a a vea o hotarare definitiva de incredintare ... (vezi toată discuția)