Conform CCM din invatamant, art 35, alin 1, lit c) prevede in cazul decesului unui membru de familie, un ajutor de de deces conform legii anuale a bugetului asigurarilor sociale de stat ( adica 3784 lei)
Daca la decesul tatalui s-a primit de la Casa de Pensii ajutorul de inmormantare , beneficiez si de acest ajutor din partea angajatorului?
Multumesc!
In speta, sunt 2 tipuri de ajutoare care se pot oferi in situatia unui deces.
1. ajutor de inmormantare
2. ajutor de deces
1. Ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiov /individual sau ale regulamentului intern.
2. Ajutorul de deces, acordat in baza Legii nr.360/2023,si care se obtine de la Casa de pensii.
Ajutorul de înmormântare şi ajutorul de deces pot fi cumulate de persoana îndreptăţită a le primi în cazul decesului asiguratului (salariatului), al pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
Ajutor deces
danaro
Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu? (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces
noa
Poate acorda o institutie publica ajutor de deces sotiei salariatului decedat sau persoanei care s-a ocupat de inmormantare? Care este baza legala a acordarii ... (vezi toată discuția)