avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua.Avem o situatie la o societate.A decedat un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua.Avem o situatie la o societate.A decedat un salariat ...

Buna ziua.Avem o situatie la o societate.A decedat un salariat
Ce ajutor de deces ii putem da ? 8620 lei conf legii sau mai mult?
Se recuprereaza de undeva aceasta suma?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:15, 22 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate il achita Casa de Pensii locala , nu angajatorul . Daca aveti o prevedere prin CCM , regulamentul intern sau CIM , puteti sa acordati un ajutor familiei , dar nu-l veti recupera de nicaieri .
In speta, sunt 2 tipuri de ajutoare care se pot oferi in situatia unui deces.
1. ajutor de inmormantare
2. ajutor de deces

1. Ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiov /individual sau ale regulamentului intern.

2. Ajutorul de deces, acordat in baza Legii nr.360/2023,si care se obtine de la Casa de pensii.

Ajutorul de înmormântare şi ajutorul de deces pot fi cumulate de persoana îndreptăţită a le primi în cazul decesului asiguratului (salariatului), al pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În luna octombrie 2024 sotul meu a decedat. angajatorul meu ... CARMEN MIHAELA ANDRONACHE CARMEN MIHAELA ANDRONACHE În luna octombrie 2024 sotul meu a decedat. Angajatorul meu nu mi-a acordat ajutor de deces pe motiv că nu este prevazut in CCM. Precizez că sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces conf. ccm invatamant sanicol sanicol Conform CCM din invatamant, art 35, alin 1, lit c) prevede in cazul decesului unui membru de familie, un ajutor de de deces conform legii anuale a bugetului ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces danaro danaro Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu? (vezi toată discuția)