Sustineti si probati cu documente legale contravaloare cheltuieli de judecata ,pe care le solicitati instantei de judecata.
Aceasta va analiza competent cererea si va dispune cuantumul cheltuielilor de judecata in sarcina partii adverse.
Dupa ramanerea hotararii defintive ,urmeaza sa solicitati instantei de judecata investirea cu titlu executoriu ,ulterior procedura legala obliga sa apelati la executor judecatoresc .Dupa incheiere contract care impune achitare suma financiara ,se demareaza procedura legala de incuviintare executare titlu executoriu.
Sumele utilizate cu procedura de executare intra in sarcina debitorului,care teoretic are obligatia sa vi le restituie.
Practic ,sunt cazuri din ce in ce mai multe in care debitorul nu poate fi executat
Mersi pentru raspuns !
Insa, eu nu sunt interesat de procedura de executare pentru cheltuielile acordate, ci doresc sa intru in posesia cheltuielilor totale de judecata. Tin sa subliniez ca din cele cinci cicluri ale procesului, am primit cheltuieli doar pentru unul singur, pentru ultimul.
Exista oare o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu acordarea cheltuielilor de judecata in cazul unei cauze structurate in mai multe cicluri?
Daca nu a-ti solicitat instantei obligarea partii adverse la plata cheltuieli de judecata ,dupa pronuntarea hotararii nu mai puteti, in aceiasi cauza sa reveniti cu pretentii.
Avand in vedere complexitatea cauzei ,datorata multitudinii de intante care s-au pronuntat,in baza hotararilor ,este de preferat sa contactati avocat
Multumesc pentru sfaturi. Consider totusi ca ar trebui sa existe o solutie in aceasta problema, in fond problema fiind mult mai adanca, datorita unui sistem greoi si care nu este bine structurat.
Daca mai exista opinii, as dori foarte mult sa le spuneti :D
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.281 ind.2 C.proc.civ.
Asupra cheltuielilor de judecată instanţa se pronunţă prin dispozitiv. Însă acordarea lor se face numai în măsura în care au fost dovedite, scop în care părţile vor prezenta, la închiderea dezbaterilor, un decont al cheltuielilor făcute şi actele doveditoare .