Concediere prin transfer atributii (fara culpa angajatului)
Va scriu in calitate de angajat (cetatean roman) in pericol de a-si vedea incheiat contractul de munca fara a avea vreo culpa fata de angajator.
Compania americana (multinationala) - sa ii spunem ACCA (nu acesta e numele real) - are doua filiale inregistrate in Romania: ACCA Services SRL si ACCA Delivery SRL. De mai bine de 5 ani de zile lucrez la ACCA Services SRL fara ca, in toti acesti ani, sa fi avut cercetari/sanctiuni disciplinare sau avertismente. De asemenea, la ultima evaluare calificativul primit in materie de servicii prestate a fost "ireprosabil".
Anul acesta s-a luat decizia (pe motiv de taiere de costuri) ca o parte dintre locurile de munca din departamentul din care fac parte sa fie transferate catre ACCA India. Ca si consecinta, in cazul in care pana la sfarsitul lunii februarie 2025 nu imi gasesc un alt loc de munca in ACCA Services SRL, mi s-a transmis ca actualul contract de munca va inceta de la 1 martie 2025, cu posibilitatea primirii unui salariu compensatoriu.
Intrucat legislatia muncii prevede ca angajatul poate fi concediat (fara a intra in discutie propria culpa, care in cazul de fata nu exista) doar in cazul in care postul pe care il ocupa inceteaza sa mai existe sau firma angajatoare intra in faliment intrebarea mea este: are ACCA Services SRL baza legala sa ma concedieze avand in vedere ca postul ocupat de mine nu dispare ci se transfera integral catre filiala ACCA din India?
Tin sa precizez ca, desi ACCA Services SRL si ACCA Delivery SRL au fiecare peste 100 de angajati, nici una dintre ele nu are contract colectiv de munca. ACCA Services nu are in prezent reprezentant al angajatilor deoarece, la ultimele alegeri, nici un angajat candidat nu a reusit sa obtina 50%+1 din voturi. ACCA Delivery SRL are reprezentant al angajatilor. Aceste lucruri mi-au fost confirmate pe e-mail de catre departamentul HR al ACCA Delivery SRL. Aici se naste o noua intrebare: e lipsa contractului colectiv de munca legala in conditiile in care legea stipuleaza ca, pentru firmele ce au peste 10 angajati, prezenta contractului colectiv de munca e obligatorie?
Consider ca ACCA Services SRL a facut deja destula economie in ceea ce ma priveste - si asta deoarece salariile angajatilor (si evident si al meu) nu au fost marite in ultimii doi ani pe motiv ca "nu sunt bani" - si iau in calcul contestarea in instanta a hotararii firmei de incetare a contractului de munca, in cazul in care aceasta va avea loc. Credeti ca as avea sanse sa castig?
Foarte important: in cazul in care mi se va da preaviz, trebuie sa il semnez? E legal sa mi se ceara sa il semnez? In cazul in care voi fi nevoita sa il semnez, la motivul desfacerii contractului am dreptul sa cer sa scrie transferul postului la o alta unitate ACCA? Nu mi se pare normal sa scrie desfiintarea postului, avand in vedere ca postul nu dispare in neant ci se transfera.
Va multumesc mult pentru timpul alocat acestei solicitari.
Nu este obligatorie semnarea de catre dvs a preavizului .. angajatorul va instiinteaza ca incepand cu data de ... curge termenul de preaviz intrucat s-a decis concedierea dvs.
Legea nu prevede obligativitatea c.c.m. la unitățile care au cel puțin 10 angajați/lucrători, ci negocierea colectivă este obligatorie.
Concedierea dispusa in baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului trebuie sa indeplineasca doua conditii de fond: cauza concedierii sa constea in desfiintarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Desfiinţarea locului muncii este efectivă, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii.