Urmează sa ma întorc la lucru după concediu creștere copil.
Inca alăptez, stiu ca am dreptul la reducerea orelor de lucru daca fac o cerere si atașez o adeverință de la medicul de familie. Responsabilul de resurse umane spune ca acest drept se termina cand copilul indeplineste 2 ani. Medicul de familie susține ca pe toată perioada alăptării e valabil. Ati putea sa-mi spuneti cum este, va rog.
Am cerut de la șeful departamentului ca sa ma pună într-un singur schimb, ca am doi copii si schimbul 2 se termina la ora 23:00,iar copiii nu dorm fara mine. M-a refuzat. Am citit pe site ca as putea sa depun o cerere. Oare as avea sanse să-mi accepte directorul? Mulțumesc frumos
O zi frumoasa
Eliza Nagy
Articolul 17
(1) Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de muncă cu doua ore zilnic.
Deci pauzele pt alaptare sunt pana cand copilul implineste 1 an.
Legat de modificarea programului de lucru, doar gravidele, lauzele, femeile care alapteaza si parintii din familii monoparentale sunt scutiti de tura de noapte (22.00 - 6.00)