Bună ziua! În cazul unui cuplu de persoane, care au același sex, care sunt și cetățeni români și s-au căsătorit și au adoptat un copil într-o țară membră a Uniunii Europene, este adopția recunoscută exact la fel și cu același drepturi ale părinților adoptivi asupra copilului, ca în țara în care a fost adoptat sau există diferențe? De asemenea, statul român ar putea emite și un certificat de naștere românesc, exact la fel ca cel din țara unde a fost adoptat, în care cei doi, să fie menționați ca părinți și tutori legali sau acest lucru nu este posibil, în cazul în care cei doi părinți adoptivi sunt de același sex?
Va ganditi prea departe.
Statul roman nu respecta o hotarare CEDO, prin care România trebuie să recunoască familiile formate din persoane de același sex, pronunțată in data de 23 mai 2023, în cauza Buhuceanu și alții împotriva României.
Deci nici vorba de recunoasterea adoptiei.
Din acest punct de vedere, Romania traieste inca in Evul Mediu timpuriu.
Puteti incerca insa in instanta, daca aveti rabdare si timp. Nu stiu ce tip de certificat de nastere are copilul si din ce tara.
Avem decizie CJUE din 2018 (Coman v. Romania), nici azi pusa in practica.
Mai avem decizie CEDO din 2023, in care Romania a fost reclamata de 21 de cupluri de care zicea colegul mai sus. Nici asta inca nu e pusa in practica. In Codul civil din 2009 este mentionat in clar ca nu sunt recunoscute in Romania parteneriatele civile sau casatoriile intre persoane de acelasi sex.
Adoptiile deja... in niciun caz. Noi ne mentinem copiii crescuti de stat in mizerie, nu-i dam la unii sa ii perverteasca la o gandire independenta!
Totusi, depinde de certificatul de nastere, unde este emis, de cine...