am fost actionat in instanta pentru incalcarea unor conventii de confidentialitate, solicitandu-mi-se daune materiale.
in dosar au fost depuse doua conventii de confidentialitate, ambele suspecte
- prima este datata iulie 2006, moment in care subsemnatul nu aveam niciun fel de relatii LEGALE de munca, cu ANGAJATORUL. Contractul individual de munca a fost incheiat la data de 01.11.2006 si inregistrat la ITM, mare atentie, la 17.12.2006 !!! adica dupa expirarea termenului legal de 20 de zile. La art 6. din conventie se face mentiunea ca aceasta conventie este anexa la cim incheiat ulterior
- a doua asa-zisa conventie de confidentialitate este datata 08.01.2009, insa nu este semnata de angajator. Este conventia aceasta nula de drept, ea nefiind semnata de ambele parti ? Conventia de confidentialitate trebuia inregistrata separat la ITM ? Niciuna dintre ele nu are viza ITM.
Situatia este foarte incalcita, eu am mai postat aici, societatea la care am activat este una cu grave probleme cu legea.
Conventia este prin definitie un acord al partilor cu putere de lege intre partile contractante (art.969 C.civ.). Acordul partilor este un acord de vointe, adica o intalnire a ofertei cu acceptarea. In principiu, forma scrisa este ceruta numai ad probationem (pentru a se putea proba acordul de vointe), iar nu ad validitatem, cu exceptiile prevazute de lege, in care forma scrisa sau cea autentica sunt conditii de valabilitate (ex.vanzarea-cumpararea unui imobil, donatia etc.). Exista de asemenea anumite exceptii ale posibilitatii de a proba anumite acte juridice altfel decat prin inscrisuri, prevazute de art.1191 C.civ.
In speta dvs. insa, desi in principiu, o conventie de confidentialitate (care nu trebuie sa se confunde cu clauza de confidentialitate din CIM!) poate fi incheiata si in alt moment decat CIM si are de cele mai multe ori efecte ulterioare CIM, timpul mare dintre incheierea conventiei si CIM, poate da nastere la serioase si justificate suspiciuni. De aceea puteti solicita instantei sa purceada la verificarea de scripte, iar pentru incheierea conventiei nesemnate de angajator acesta poate aduce si proba cu martori, pe care o puteti combate, pe principiul contradictorialitatii. Nu va pot spune insa ca acea conventie este nula de drept, datorita inexistentei unei prevederi legale imperative in acest sens (al existentei ambelor semnaturi).
Consultati-va avocatul, iar daca nu aveti va sfatuiesc sa va angajati unul si va sti ce are de facut.
Succes!
Mergand mai departe, respectivele conventii sunt - sau ar trebui sa fie semnate - intre mine si societate, mentionand aici ca este vorba de un srl care are drept obiect de activitate editarea & tiparirea unei publicatii.
Aici intervine alta ciudatenie. Eu sunt acuzat ca am incalcat respectivele prevederi, publicand pe un portal diferite articole, insa niciunul nu aducea aminte macar de societate sau de ce se intampla acolo. Materialele erau exclusiv in domeniul sportiv, fiind necesar sa amintim ca patronul srl-ului de mai sus detine actiuni si la o echipa de fotbal.
Repet, situatia este foarte incalcita. Procesul asta vine mai degraba ca raspuns la unul initiat de mine, prin care solicitam societatii plata salariului corespunzator incadrarii, respectiv studii superioare.
Cat despre conventii, una dintre ele reprezinta, in opinia mea, un fals grosolan. Oamenii au obiceiul sa "xeroxeze" semnaturile.
Proces castigat.
Motivarea instantei este foarte clara: CIM nu contine niciun fel de clauza de confidentialitate, iar cele doua asa-zise conventii sunt foarte dubioase: una este datata anterior incheierii contractului de munca si semnata in numele meu, iar cealalta nu este semnata de angajator si are data modificata cu pixul.