avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, 1. Asociatia de Proprietari are dreptul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, 1. Asociatia de Proprietari are dreptul sa-mi infecteze ...

Buna ziua,
1. Asociatia de Proprietari are dreptul sa-mi vicieze/ altereze/ infecteze apa potabila prin instalarea samavolnica (fara acordul meu), a unei statii comune de dedurizare a apei potabile primita de condominiu din reteaua publica ?
2. Fapta se incadreaza la art.356 din Codul Penal/2024 referitor la infectarea apei potabile ?
3. Exista legiferat dreptul meu individual de acces neconditionat la apa potabila din reteaua publica ?
Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2024
cosileana, utilizator
Cel mai recent răspuns: cosileana , utilizator 18:01, 16 Decembrie 2024
Buna ziua

Conform legii 196/2018 (art 37, alin 6): Modificarea instalațiilor interioare ale condominiului aflate în proprietate comună se realizează numai în condițiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilității, în care se arată efectele modificării instalației respective și a autorizației de construire. Pe baza referatului tehnic, adunarea generală hotărăște, cu votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației, asupra necesității și oportunității efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice și a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menționat.

Daca sunt indeplinite aceste conditii atunci montarea acelor echipamente este legala si nu ar trebui sa afecteze negativ calitatea apei. Dimpotriva.

1. apa dedurizata este potabila. daca modificarea se face cu respectarea legii atunci nu este nici o problema.
2. nu. apa dedurizata nu este "infectata"
3. nu. accesul la apa potabila din reteaua publica se face numai pe baza unui contract de furnizare de servicii. mai mult, furnizorul este responsabil de calitatea apei pana la punctul de masurare (apometru). dupa acest punct responsabilitatea nu mai este a lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
FIECARE decide la nivel de aprtament ce sa isi instaleze nu asociatia intrucat la orice viitoare reclamatie va fi vina asociatiei si nu a furnizorului local de apa.
Va adresati ANRSC la anrsc@anrsc.ro si presedintelui pentru scoaterea acelei instalatii.

Filtre clasice instalate care teoretic au rolul de a filtra si imbunatati calitatea apei fac de fapt stiintific mult mai rau.
Adica daca un filtru opreste ceva ce nu avea ce sa caute acolo pe moment ( particule contaminate, impuritati etc ) acestea vor intra in contact si cu viitoarea apa care trece evident tot pe acolo si va fi nevoita sa intre in contact ( sa contamineze) tot cu acele particule oprite in filtru.
Apa dedurizata e buna pentru instalatii si electrocasnice dar nu de baut pentru oameni.
In plus majoritatea sunt deranjati de senzatia pe care corpul o resimte in momentul in care fac baie si nu au impresia ca sunt curati in casul apei dedurizate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2024
w_v_w_v, utilizator
Va multumesc, cu respect !
Va multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cunosc daca a fost stabilit in cadrul vreunei adunari generaale sau nu instalarea dedurizatorului, daca exista vreo analiza anterioara si ce duritate asigura dedurizatorul. In functie de acestea puteti sau nu face demersuri cu succes.
Apa dedurizata nu este consideraata potabila, lipsesc ionii de calciu si magneziu, uneori fier. Totusi, rareori se face o dedurizare completa a apei, caz in care (la un minim de 5 grade germane) apa este potabila.
In unele situatii se pot castiga doua beneficii: electrocasnice cu viata mai lunga, caci apa de 5 grade germane e destul de moale, insa se poate si consuma fara a fi necesara o instalatie de remineralizare.
Inainte sa faceti ceva, discutati cu vecinii si cei de la asociatie si vedeti daca e de bine sau nu.

Alte discuții în legătură

Schimbarea apometrului defect este obligatia consunatorului sau ... monicagaciu monicagaciu Schimbarea apometrului defct este obligatia consunatorului sau a companiei de apa din moment ce apometru nu poate fi citit din cauza calitatii apei furnizate ? ... (vezi toată discuția)
Anpc, retur produs, recuperare daune Gigi0 Gigi0 Buna ziua! Am cumparat in 5 nov o statie de dedurizare si un filtru osmoza. Ulterior la 1-2 si 3 saptamani am testat apa. Testele au fost dezastruoase ... (vezi toată discuția)
Montare hidrofor la reteaua de alimentara cu apa rece a blocului Marf Marf Buna ziua, Blocul despre care discutam, este alimentat cu apa prin intermediul unui grup de pompare aflat in proprietatea comuna a locatarilor. Unul din ... (vezi toată discuția)