Buna ziua,
1. Asociatia de Proprietari are dreptul sa-mi vicieze/ altereze/ infecteze apa potabila prin instalarea samavolnica (fara acordul meu), a unei statii comune de dedurizare a apei potabile primita de condominiu din reteaua publica ?
2. Fapta se incadreaza la art.356 din Codul Penal/2024 referitor la infectarea apei potabile ?
3. Exista legiferat dreptul meu individual de acces neconditionat la apa potabila din reteaua publica ?
Multumesc !
Conform legii 196/2018 (art 37, alin 6): Modificarea instalațiilor interioare ale condominiului aflate în proprietate comună se realizează numai în condițiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilității, în care se arată efectele modificării instalației respective și a autorizației de construire. Pe baza referatului tehnic, adunarea generală hotărăște, cu votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației, asupra necesității și oportunității efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice și a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menționat.
Daca sunt indeplinite aceste conditii atunci montarea acelor echipamente este legala si nu ar trebui sa afecteze negativ calitatea apei. Dimpotriva.
1. apa dedurizata este potabila. daca modificarea se face cu respectarea legii atunci nu este nici o problema.
2. nu. apa dedurizata nu este "infectata"
3. nu. accesul la apa potabila din reteaua publica se face numai pe baza unui contract de furnizare de servicii. mai mult, furnizorul este responsabil de calitatea apei pana la punctul de masurare (apometru). dupa acest punct responsabilitatea nu mai este a lui.