Buna ziua!
Sa spunem ca cineva a obtinut, printr-un examen, un certificat care atesta atingerea unei trepte de evolutie in profesie , pe baza unei legi si a unei metodologii in vigoare la momentul acordarii certificatului.
Este vorba de gradele didactice in sistemul de invatamant, ca sa fiu mai explicit.
Ei bine, daca legea respectiva este abrogata si inlocuita cu una noua, care presupune cateva modificari referitoare la conditiile si probele de examen ptr acelasi grad didactic, este posibil ca angajatul sa fie pus sa sustina din nou examenul respectiv, pentru "Reconfirmare"/recertificarea gradului didactic?
Mi se pare bizar, dar apare aceasta varianta intr-un raport OECD despre educatia din Romania. Acolo se propune ca toti profesorii ar putea sa fie recertificati/sa resustina gradele didactice deoarece, spun ei "se vor stabili noi standarde privind profesia didactica si atunci profesorii trebuie sa fie certificati din nou pentru indeplinirea lor".
Mi se pare absurd, e ca si cum ai spune ca daca schimbi ceva in probele de bacalaureat, sau licenta, sau rezidentiat etc, toti absolventii ar trebui sa resustina examenele?
Mi se pare sau ar fi un caz de retroactivitate a legii, ceea ce nu este permis?
Profesorii si-au obtinut gradele pe baza legilor in vigoare la momentul sustinerii lor. Noua lege nicii nu adauga mare lucru, gradele se numesc la fel, probele sunt aceleasi, se adauga doar un "interviu":, care era si inainte, informal. dar ei vin cu aceasta idee ca "se impun noi standarde in profesie " si nu avem garantia ca profesorii le indeplinesc?!
In cazul asta solutia corecta si legala ar putea fi obligarea lor de a participa la anumite cursuri care sa le formeze ce ar fi necesar in plus, si nu reluarea examenelor.
Pe ce baza ar putea fi obligati sa reia examenele?
Cel mai recent răspuns:
ionvasile2025 , utilizator
20:55, 15 Decembrie 2024