avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Obligarea resustinerii gradelor didactice dupa ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Obligarea resustinerii gradelor didactice dupa schimbarea legii educatiei(raport OCDE)?!

Buna ziua!
Sa spunem ca cineva a obtinut, printr-un examen, un certificat care atesta atingerea unei trepte de evolutie in profesie , pe baza unei legi si a unei metodologii in vigoare la momentul acordarii certificatului.
Este vorba de gradele didactice in sistemul de invatamant, ca sa fiu mai explicit.

Ei bine, daca legea respectiva este abrogata si inlocuita cu una noua, care presupune cateva modificari referitoare la conditiile si probele de examen ptr acelasi grad didactic, este posibil ca angajatul sa fie pus sa sustina din nou examenul respectiv, pentru "Reconfirmare"/recertificarea gradului didactic?
Mi se pare bizar, dar apare aceasta varianta intr-un raport OECD despre educatia din Romania. Acolo se propune ca toti profesorii ar putea sa fie recertificati/sa resustina gradele didactice deoarece, spun ei "se vor stabili noi standarde privind profesia didactica si atunci profesorii trebuie sa fie certificati din nou pentru indeplinirea lor".
Mi se pare absurd, e ca si cum ai spune ca daca schimbi ceva in probele de bacalaureat, sau licenta, sau rezidentiat etc, toti absolventii ar trebui sa resustina examenele?
Mi se pare sau ar fi un caz de retroactivitate a legii, ceea ce nu este permis?
Profesorii si-au obtinut gradele pe baza legilor in vigoare la momentul sustinerii lor. Noua lege nicii nu adauga mare lucru, gradele se numesc la fel, probele sunt aceleasi, se adauga doar un "interviu":, care era si inainte, informal. dar ei vin cu aceasta idee ca "se impun noi standarde in profesie " si nu avem garantia ca profesorii le indeplinesc?!
In cazul asta solutia corecta si legala ar putea fi obligarea lor de a participa la anumite cursuri care sa le formeze ce ar fi necesar in plus, si nu reluarea examenelor.
Pe ce baza ar putea fi obligati sa reia examenele?
Cel mai recent răspuns: ionvasile2025 , utilizator 20:55, 15 Decembrie 2024
Mentionez un lucru important, cred. Legea anterioara conferea gradele didactice ca drepturi permanente, nu s-a pus problema niciodata ca ele sa fie "reconfirmate" la vreun interval de timp. Nici legea noua nu prevede asa ceva. Totusi OCDE vine cu aceasta recomandare. Chiar ei citeaza cazul Austriei, indica si un alt raport de-al lor,la bibliografie, in care scrie ca in Austria desi s-a schimbat legea, profesorilor existenti li se aplica in continuare legea veche, doar cei nou angajati din 2019 au intrat obligatoriu "pe legea noua", si chiar zice acolo "va dura 40 de ani pana cand toti profesorii vor trece pe codul nou". Adica citeaza ceva ce le contrazice recomandarea, lipsa totala de profesionalism. Cred ca e vorba de principiul ne-retoractivitatii legii, asta e clar, e si in Constitutie.
Dar care ar fi baza legala ptr care un drept cu caracter permanent nu se pierde la modificarea legii in baza careia a fost acordat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie din invatamant andreea3006 andreea3006 Sunt profesor titular de limba si literatura romana, am luat examenul de definitivat de anul acesta si doresc sa demisionez din motive personale. Inca nu mi-am ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii invatator airam_2108 airam_2108 Buna ziua Sunt invatatoare in Brasov la un liceul cu predare in limba germana. As dori daca se poate sa ma lamuriti cu o problema si anume: Am finalizat ... (vezi toată discuția)
Spor doctorat Ioana075 Ioana075 Buna ziua! Am obtinut titlul stiintific de doctor, domeniul chimie in baza Odinului Ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr 3030 din 13.01.2009. ... (vezi toată discuția)