avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bună seara; am adjudecat prin licitație publică un ...
Discuție deschisă în Executare silită

Bună seara; am adjudecat prin licitație publică un apartament; ...

Bună seara; am adjudecat prin licitație publică un apartament; vânzarea acestuia a fost dispusă de către instanță în proces de moștenire (3 frați); în actul de adjudecare nu e specificat nimic referitor la predarea bunului iar executorul a zis ca ei așteptau sa vândă și dacă stă cineva acolo, va elibera fără probleme, să vorbesc eu direct. Unul dintre cei trei frați stă acolo și cu toate ca am discutat în momentul adjudecării despre faptul ca poate sta până pe 15 ianuarie (sunt 2 luni de la adjudecare, nu am vrut sa insist sa elibereze înainte de Crăciun), începând cu 1 decembrie și-a schimbat atitudinea, pe motiv ca până în martie nu are cine să o dea afara. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez pt a intra in posesia apartamentului achitat deja de o luna în condițiile în care data eliberării nu e trecuta nicăieri iar ocupantul nu este de încredere?
Buna ziua

Singura procedura legala e cea a evacuarii conform codului civil.

Nu mergeti pe incredere, ca sansele sa plece de buna voie sunt aproape nule. O sa va amane cat se va putea de mult. Orice om normal ar fi plecat deja. Mai rau, din data in care ati intrat in posesia apartamentului sunteti responsabil si de eventualele datorii pe care cel care ocupa acum apartamentul le va face catre asociatia de proprietari, furnizorii de utilitati etc... Le puteti recupera tot pe cale judiciara, dar e o cale anevoioasa, costisitoare si daca paratul nu are venituri sau alte bunuri nici cu executarea silita nu rezolvati nimic.

Executorul spune multe... ca interesul lui e sa vanda ca sa-si ia comisionul.
Nu e o problema ca nu il poate evacua pana in martie, ca oricum nu e gata procedura nici atunci. Dar vorbiti cu un avocat sa il notifice, e nevoie de o procedura de facut, asteptat, apoi actiune in instanta si abia dupa executor daca nu vrea sa iasa.
Poate il convinge prin notificare daca aveti noroc.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu e o problema ca nu il poate evacua pana in martie, ca oricum nu e gata procedura nici atunci. Dar vorbiti cu un avocat sa il notifice, e nevoie de o procedura de facut, asteptat, apoi actiune in instanta si abia dupa executor daca nu vrea sa iasa.
Poate il convinge prin notificare daca aveti noroc.

Mulțumesc pt răspuns. Deci primul pas este notificarea, care se face prin avocat sau prin executor? Nu știu exact cui să mă adresez pt a trimite această notificare; știu ca exista acea protecție în lunile de iarnă dar sunt și niște excepții totuși.
Este intocmita de avocat, de regula, ca sa aiba valoare juridica ulterior in instanta, sa atinga elementele importante de drept pe care le-ati folosi. Daca e facuta si practic, uneori descurajeaza razboaie si incurajeaza negocieri. Poate cuprinde puneri in intarziere sau convocari la conciliere/negociere.
Altfel, o puteti face si dv., nu prea am vaut insa efecte real pozitive.
Comunicarea se poate face in mai multe moduri, fie de dv., avocat, executor, aici nu e prea relevant cat timp comunicarea respecta Procedura civila, alegeti in functie de costuri. Majoritatea avocatilor care intocmesc notificari le si transmit, ar aajuta asta. Altfel, prin executor, de regula este mai scump si dureaza mai mult.
Repet: e buna oricare expediere cf. 1522 Cod civil.
Da, exista exceptii, cum ar fi ca actul de adjudecare sa prevada evacuarea executorie. Vedeti ce e in act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la intretinere pentru un apartament cumparat prin licitatie adriene adriene Buna ziua, Anul trecut in Octombrie am cumparat un apartament prin licitatie publica. Actul de adjudecare este datat in Octombrie 2016, insa am putut intra in ... (vezi toată discuția)
Termen executare silita tuilleries tuilleries Buna dimineata! Va rog sa imi raspundeti la o intrebare:apartamentul meu a fost vandut prin executare silita.Cel care l-a cumparat are termen pana la ... (vezi toată discuția)
Intrarea in posesia unui apartament cumparat la licitatie popra popra Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Recent am cumparat un apartament scos la licitatie publica in urma unei executari silite, maine ... (vezi toată discuția)