avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casa pe terenul detinut de socri? Locuit in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casa pe terenul detinut de socri? Locuit in apartamentul partenerului (nestiind cat au contribuit socrii la el)? Credit separat si apartament propriu?

Poveste complicata... Cuplu care urmeaza sa aiba nunta. Exista planuri de a face un copil dupa casatorie, insa eu, viitoarea sotie, nu doresc sa fac acest pas pana nu rezolv cu necesitatea de baza de a avea un acoperis si pe numele meu intai. Viitorii mei socri au un teren pe care ni l-au cumparat cica noua, foarte aproape de casa unde stau ei doi. Am zis din start ca nu fac casa pe terenul altora (ei au drept de proprietate) asa ca scenariul a picat in timp.
Dupa discutia cu privire la teren, planurile au ramas de a ne uni amandoi economiile si de a lua un apartament impreuna imediat dupa casatorie (credit). Insa viitorul sot a facut "intoarsa" si si-a pus economiile cu parintii lui, a luat un apartament cu banii jos fix inainte de casatorie, sub pretextul ca vrea sa stea departe de dobanzi.
Nu imi convine situatia intrucat socrii sunt bagaciosi. Nu doresc nici o casa care sa fie facuta pe terenul socrilor, si nici sa locuiesc in apartamentul luat de sot impreuna cu ei intrucat nu stiu exact cine e proprietar pe acesta si ce contributie financiara au avut socrii...


Am analizat urmatoarele optiuni:

1) contract vanzare-cumparare -> nu ma ajuta intrucat nu detin suma pentru jumatatea de apartament cumparat de sot si nu se mai poate face contract cu sume fictive;

2) donatia -> era la un moment dat vorba ca socrii sa ii doneze fiului lor terenul in timp ce suntem casatoriti, dar nu ma ajuta ptc donatia se poate contesta in instanta;

3) fac credit separat pentru un apartament al meu -> este prea din scurt sa fac asta, fiind cu nunta la usa. Daca fac creditul in timpul casatoriei si vom avea regimul comunitatii legale de bunuri, automat apartamentul platit de mine va ajunge si al sotului;

4) trecem bunul sotului (apartamentul) de dinainte de casatorie in masa de bunuri comune a regimului comunitatii conventionale (lucru realizabil prin conventie notariala)-> daca se face dovada cum ca suma de bani pentru acel apartament este rezultata din banii sotului si ai socrilor, din ce stiu se poate contesta in caz de divort si nu ma apara cu nimic nici scenariul asta.



Caut raspuns la urmatoarele 3 intrebari, va rog:
(1) Cum putem trece terenul socrilor si pe numele meu, astfel incat sa fie toata lumea multumita?
(2) Cum pot face ca in cazul in care optiunea cu terenul pica, sa ne ramana doar mie si sotului apartamentul luat de el cu parintii lui?
(3) Daca cele 2 variante de sus nu sunt realizabile, cum pot face astfel incat sa fac rost separat de un apartament al meu?
(Aici m-am gandit la casatorie cu regim de separatie de bunuri, fac creditul, achit apartamentul. Insa m-as simti de parca nu imi unesc deloc puterile financiare cu un partener si as fi indirect o mama singura)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2024
AndraC21, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:07, 22 Decembrie 2024
Buna ziua

Degeaba vreti dvs unire daca sotul e de alta parere. Viitorul sot impreuna cu parintii au facut lucrurile in asa fel incat sa se asigure ca dvs nu veti primi nimic in cazul unui divort.

Mai departe vor face in asa fel incat sa nu aveti nimic pe numele dvs, ca sa fiti permanent la mila/voia lor. E o placa veche. Acum a fost frica de dobanzi, maine motivatia va fi ca nu are rost sa cumparati ceva, ca doar aveti un apartament si pamant, ca chiar daca e si pe numele socrilor, tot viitorului sot ii vor ramane la un moment dat.... Nu sunteti prima si nici ultima care o pateste...

Eu as reconsidera ideea de a intemeia o familie cu un astfel de om.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Chiar nu se poate face nimic in cazul acestei "placi vechi"...?

Eventual sa fac un credit fix inainte de casatorie, si cu suma aceea de bani sa facem contractul de vanzare-cumparare (sa achit jumatate din teren sau din apartament) ca sa fie bun comun cu mine? Doar ca nu stiu ce se intampla daca platesc ratele pentru acel imprumut in timpul casatoriei, cu regim de comunitate legala...

Partenerul vrea copil, nu vad cum ar putea obtine asta daca eu voi refuza ce imi propune. Sa zicem ca imi regandesc relatia cum ma sfatuiti, si isi cauta si el pe altcineva. Dar daca si urmatoarea femeie refuza atunci cum face? Plus ca aici sunt 3 persoane care mi se impotrivesc, iar decizia lui legata de economii si apartament a fost influentata de parintii lui intr-o mare masura... Eu oricum nu ma leg la cap cu un copil pana nu imi "fac culcusul".
Buna ziua

Sigur ca sa poate. Cel mai sigur ar fi sa cumparati ceva integral din banii dvs inainte de casatorie sau sa va casatoriti in regimul separatiei de bunuri daca vreti sa luati ceva in rate. Asa scapati de complicatiile unui viitor partaj.

Sau mai e varianta sa nu va mai casatoriti. Copil puteti face si fara sa fiti casatoriti, daca asta e ceea ce va doriti.

Variante sunt. Problema aici e ca dvs vreti sa faceti ceva impreuna cu un om care vede lucrurile altfel si prefera sa-si puna la "adapost" partea proprie. Faptul ca nici macar nu stiti ce cota are viitorul sot din apartamentul in care ar trebui sa stati impreuna ar trebui sa va dea de gandit...

Nu e de condamnat nici viitorul sot, ca nu stii niciodata peste cine dai.

Insa e o nepotrivire de conditie si dorinte. Si asta nu se termina niciodata bine. Ori familia se destrama cu circul de rigoare, ori unul dintre parteneri trebuie sa-si traiasca viata intr-o concesie permanenta pentru ca alta varianta nu mai vede....
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteți căsători , iar asa cum va casatoriti, puteti și divorta, amânați făcutul de copii însă până aflați cu cine îl faceți cu adevărat.
Faptul ca il influențează parintii, nu e bine.
Parintii lui va pot dona amândurora terenul și puteti construi pe el, veti avea drepturi egale. Donatia e irevocabila. Dacă ii doneaza doar lui, nu e bine.
Daca e apartamentul lui, doar al lui, il poate include in comunitatea de bunuri prin conventie și veți imparti egal la un eventual partaj, nu se poate suci.
Dacq variatele de sus pica adoptați la casatorie separația de bunuri și va luati singura casa dvs prin credit și astfel veți avea casa dvs în caz ca lucrurile nu merg. Puteti sta în casa lui, dar nu investiți în ea.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2024
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Porniti in viata de la zero. Va faceti planul de a achizitiona ce doriti, participati cu procentele pe care le doriti, iar lucrurile vor fi clare. In caz ca lucrurile nu vor fi pe roze, veti cunoaste fiecare partea ce va revine.

Alte discuții în legătură

Cum se poate imparti un apartament Iaroslav.2006 Iaroslav.2006 Nu stiu cum sa incep,stau cu un barbat cu care nu sunt casatorita legal dar avem un copil impreuna,parintii barbatului meu au un apartament pe numele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune ginutz_a ginutz_a Daca voi construi casa impreuna cu viitorul sot pe un teren al parintilor, cum pot face sa se mentioneze in acte ca terenul este bun dinaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)