avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract prenuptial / prenup in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract prenuptial / prenup in Romania

Buna ziua! Aveti idee daca contractul prenuptial (prenup-ul in engleza) este regasit si in legislatia romaneasca?
Am cautat informatii pe aceasta platforma insa gasesc intrebari adresate si discutii vechi de peste 10-12 ani pe acest forum. Tot ce am putut gasi a fost un articol despre "certificat medical prenuptial"...

Daca intr-adevar asa cv nu exista in Romania, doar mie mi se pare absurd cat de in urma suntem fata de alte tari (cand e vorba de legislatie)?
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2025
AndraC21, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul prenuptial sau conventia matrimoniala (asa il regasiti in legislatia noastra) este instrumentul perfect prin care sotii sau viitorii soti isi pot proteja si gestiona mai bine patrimoniile prin alegerea regimului matrimonial aplicabil casatoriei dintre: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională.

Casatoriile deja existente si cele pentru care viitorii soti nu semneaza o conventie matrimoniala sunt in mod automat guvernate de regimul comunitatii legale fara nicio alta formalitate dar sotii pot schimba regimul matrimonial ulterior casatoriei.

Astfel, convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie va produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei, iar convenţia încheiată în timpul căsătoriei (pentru a schimba regimul comunitatii legale) produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei.

Toate informatiile si incheierea unui eventual act se fac la notariat si este inregistrat in evidentele publice.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre asta v-am scris și eu în celalalt topic se cheama conventie matrimoniala și se semnează înainte de a va căsători.
"Daca e apartamentul lui, doar al lui, il poate include in comunitatea de bunuri prin conventie și veți imparti egal la un eventual partaj, nu se poate suci."

Deci dacă ii doneaza parintii terenul înainte de casatorie, sotul il poate include in comunitatea de bunuri prin aceasta conventie care se semnează la notar.
Sincer, ma îndoiesc ca sotul va dori.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu imi este clar ce anume doriti dv. si cand exact este nunta. Nu sunt chiar sigura ca stiti ce va doriti.
Doriti sa va uniti fortele cu partenerul de viata inclusiv financiar, dar luati in calcul si o conventie matrimoniala de separare de bunuri, care nu v-ar surade daca va sustineti singura bunurile dv. Socrii sunt bagaciosi, ii puteti elimina din planurile dv., insa vad ca luati in considerare sa va mutati totusi langa ei, problema fiind pe numele cui e terenul...
Va spun sincer, sunt chestiuni pe care nu le puteti discuta pe net, public si e dificil sa gasiti solutii la probleme complexe. Nu ca nu va putem ajuta, insa nu e clar ce va doriti. Regretati ca sotul are bunuri si dv. nu aveti, asa pare. Sa ma iertati daca gresesc, este posibil sa nu inteleg corect situatia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Ca sa fie mai clar ce imi doresc, o voi repeta aici: siguranta unui viitor care nu ma va pune in dezavantaj financiar atunci cand se vor relua discutiile cu privire la marirea familiei (lucru de care evident eu voi fi responsabila in masura de 99%). De asemenea, vreau sa evit situatiile in care imediat dupa nasterea unui copil se poate face intoarsa si ma trezesc ca partenerul si socrii ma dau afara din casa, din apartament, ptc sunt inconjurata de astfel de cazuri... Si nu ma refer la unu-2...

Imi doresc sa imi unesc fortele financiar cu partenerul, dar nu si cu socrii (sau cel putin nu imi doresc sa mi le unesc daca mai mult ma dezavantajeaza decat ma avantajeaza). Lucru cat se poate de normal, din punctul meu de vedere... Iar acest lucru se poate face ori prin excluderea lor TOTALA din calcul (situatie pe care partenerul nu vrea sa o accepte), ori prin unirea fortelor si cu socrii (dar controlat, pe cale LEGALA nu pe vorbe, cu drept de proprietate clar prevazut undeva si pentru mine). Al 2-lea scenariu e o optiune viabila pentru mine mai in josul listei de optiuni, si o iau in calcul doar daca continua sa insiste toti 3 cu a ne face noi doi casa pe terenul socrilor din partea partenerului.

Nu stiu cat se poate spune ca "regret ca sotul are bunuri" atata timp cat nici nu imi este clara cota lui de proprietate pe ce are (si cati bani au fost pusi si de parintii lui la aceste lucruri). Implicarea parintilor lui si a economiilor lor nu ne-a cauzat decat probleme....

Inca un lucru mai adaug: eu zic ca e destul de evident ca altfel stai in proximitatea unor socri bagaciosi cand stii ca ai si tu drept de proprietate. Nu vad cum cauzeaza asta uimire, e clar o siguranta enorma in plus simplul fapt ca te-ai putea impune in fata lor in cazul in care se depasesc niste limite si continua sa fie bagaciosi....

Iar legat de nunta, pana nu ne punem la punct cu planurile de viitor va fi amanata. Nu vad de ce sa te casatoresti cu cineva care trage in continuu ca lucrurile sa fie facute strict in beneficiul lui, si nu in beneficiul cuplului ca un tot unitar. Si simpla rezistenta cu care ma confrunt dupa o relatie atat de lunga e un semn urias de intrebare pentru mine...

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu imi este clar ce anume doriti dv. si cand exact este nunta. Nu sunt chiar sigura ca stiti ce va doriti.
Doriti sa va uniti fortele cu partenerul de viata inclusiv financiar, dar luati in calcul si o conventie matrimoniala de separare de bunuri, care nu v-ar surade daca va sustineti singura bunurile dv. Socrii sunt bagaciosi, ii puteti elimina din planurile dv., insa vad ca luati in considerare sa va mutati totusi langa ei, problema fiind pe numele cui e terenul...
Va spun sincer, sunt chestiuni pe care nu le puteti discuta pe net, public si e dificil sa gasiti solutii la probleme complexe. Nu ca nu va putem ajuta, insa nu e clar ce va doriti. Regretati ca sotul are bunuri si dv. nu aveti, asa pare. Sa ma iertati daca gresesc, este posibil sa nu inteleg corect situatia.

Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
AndraC21, utilizator
Intai, va rog nu mai citati atat de mult.
Problema principala este ca pare ca dv. nu stiti ce va doriti pentru dv., abia secundar nu imi e clar nici mie...
Multe dintre lucrurile pe care le spuneti nu sunt corecte juridic, unele chiar din domeniul facultatii urmate.
Casatoria nu este un mod de sporire a averii vreunei persoane. Teoretic, la partaj fiecare ia contravaloarea propriei contributii. Sigur ca v-o puteti securiza, cu sau fara contract matrimonial, dar e mai sigur cu contract. Dar daca nu veti avea o contributie mare, contractul nu va avantajeaza.
Orice simulare poate fi desfiintata. Nu stiu de ce anume ati avea o siguranta enorma in plus daca imobilul in care nu va intelegeti cu sotul si socrii ar fi si pe numele dv. Nu stiu de ce legati cariera si copilul de numele pe care sunt bunurile.
Consider ca nu stiti ce drepturi aveti ori ati putea avea, va recomand intai sa mergeti la un avocat sa aveti o discutie despre drepturile sotilor, mostenitorilor si copiilor. Nu amestecati nascutul unui copil cu mii de euro, nu are nici in clin si nici in maneca.
Sunt zeci de moduri in care va puteti asigura un viitor, pentru dv. si, daca veti avea, si pentru copil, dar ele nu tin de trecutul bunurilor pe anumite nume. Ele tin de daca veti obtine sau nu venituri, ca orice om, barbat sau femeie, fara discriminare.
Am incercat sa inteleg ce ati vrut sa spuneti cu faptul ca suna frumos pe hartie ca „femeea este datoare” sa locuiasca impreuna cu barbatul sau si cred ca aveti informatii eronate si ca va invartiti in mentalitati invechite astfel. Aceea e o secventa din vechiul Cod civil de la 1864, mai scriain el si ca trebuie sa locuiasca cu el oriunde crede barbatul de cuviinta sa isi stabileasca locuinta. Si mai zicea si ca „femeea” trebuie sa il asculte. Nu cred ca va doriti sa va ghidati dupa aceste reguli, dupa ele ar trebui sa va maritati si sa nasteti cati copii va da Dumnezeu si sa faceti ce va zice sotul.

Vreti siguranta, va inteleg, ca sa aveti asta trebuie sa va descurcati dv. cu ce va da viata. Daca e casa sotului, va investiti banii in altele, cariera, bona, alte bunuri personale... nu va pune nimeni piedici.
Daca vreti sa va asigurati investitiile, trebuie sa vcorbiti cu un avocat, nu merge asa, generic, de pe net. Nu ca nu vrem, nu avem date. E ca si cum v-as cere sa imi faceti si mie un proiect bun de casa aici.

Donatia este revocabila, dar multi cienti ai mei au ales donatia, pentru ca prezenta riscuri minime si era conforma cu situatia de fapt si a fost un act bine ales, care a ramas in picioare fara probleme. Faptul ca alte acte sunt irevocabile nu le face mai rezistente, important e ca actul ales sa fie incheiat cu respectarea situatiei remisa, legii, drepturilor tuturor...
Nu va imaginati ca vreti sa faceti lucrul x si scrieti y in acte si va fi bine, ca nu merge asa. Sa va cunoasteti drepturile, sa aveti asistenta juridica, sa faceti lucrurile in buna cunostinta de cauza, sa investiti in dezvoltarea dv., sa va faceti planuri de investitie, pensie...
In concluzie, nu vad cum sa va ajutam. Si daca ar fi jumatate casa dv., tot langa socri sunteti si ei pot gasi altele sa va spuna. Proprietatea nu ajuta la gestionarea relatiei cu socrii. Care nu vad sa fie mai problematici decat sotul. Viitor. Sau copilul cu care sunteti insarcinata. Veti fi... Copil pe care nu stiu cat il vor ceilalti sau dv.

Alte discuții în legătură

Casa pe terenul detinut de socri? locuit in apartamentul partenerului (nestiind cat au contribuit socrii la el)? credit separat si apartament propriu? AndraC21 AndraC21 Poveste complicata... Cuplu care urmeaza sa aiba nunta. Exista planuri de a face un copil dupa casatorie, insa eu, viitoarea sotie, nu doresc sa fac ... (vezi toată discuția)
Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)
Imobil detinut inaintea casatoriei dar nefinisat cfilip20 cfilip20 In viitorul apropiat ma voi casatori, viitoarea sotie are un copil si detine o casa nefinisata. Eu am intentia sa vand apartamentul in care locuiesc, iar cu ... (vezi toată discuția)