avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot afla dacă tatăl meu, decedat, avea bunuri pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot afla dacă tatăl meu, decedat, avea bunuri pe numele său?

Bună ziua,
Recent am aflat că tatăl meu, divorțat de mama mea din 1990, despre care nu mai știu nimic de peste 20 ani, a decedat în 2022. Soția lui abia recent a deschis dosar de succesiune la notar, unde am fost citat și eu, în București. Singurul bun din masa succesorală fiind un autovehicul vechi unde am cotă de 3/8.
Soția tatălui meu spune că acesta a vândut cele două proprietăți ale sale din București și Buzău, în urmă cu 3 ani, dar că că nu are niciun contract, niciun document.
La notar, soția tatălui meu a fost întrebată dacă defunctul mai avea bunuri mobile sau imobile, iar aceasta a susținut cu tărie că nu există nimic de care să știe. Eu am fost sfătuit de către notar să renunț la moștenire date fiind taxele notariale de aproximativ 1000 lei raportate la valoarea de piață a autovehiculului de aproximativ 2000-3000 lei, dar am refuzat să dau un răspuns privind acceptarea sau renunțarea și am solicitat o nouă dată la care vom încheia succesiunea.
Am bănuiala că cele 2 proprietăți nu au fost vândute. Eu cunosc doar ultima adresă a tatălui meu de la notar, în rest nu am niciun document, nici nu știu cum pot obține.
Există posibilitatea să aflu cu certitudine dacă există alte bunuri pe numele tatălui meu?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 11:33, 20 Decembrie 2024
Buna ziua

1. nu acceptati renuntarea la succesiune, ci acceptati-o.
2. platiti taxele notariale (partea dvs, porportionala cu cota-parte din bunurile dobandite)
3. pentru o masina care valoreaza 3000 de lei, taxele notariale nu sunt in total 1000 lei.
4. dupa ce aveti certificatul de mostenitor puteti face demersuri la primarii, ancpi, banci etc sa vedeti ce alte bunuri mai avea defunctul pe numele lui la data decesului. Puteti incepe la primaria localitatii unde a avut ultimul domiciliu.

Daca renuntati la succesiune, renuntati la tot, inclusiv daca se mai descopera in viitor bunuri ale defuntului.

Sfatul meu e sa acceptati succesiunea, sa platiti cat e de platit si apoi sa faceti demersurile necesare ca sa vedeti ce ar mai fi putut avea tatal dvs pe numele lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Certificatul de mostenitor puf3056 puf3056 1.Tatal meu a murit recent. Mama traieste, suntem trei copii. Cine are dreptul sa solicite certificatul de mostenitor, in ce termen, cam care sunt taxele in ... (vezi toată discuția)
Moºtenitori co_misaru co_misaru suntem 2 fraţi. tatăl nostru s-a recăsătorit cu o femeie care avea deja 1 copil şi au mai făcut unul împreună. tatăl a decedat. cum se împarte masa ... (vezi toată discuția)